Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je za pět minut dvanáct, odboráři varují před katastrofou ocelářství v ČR i EU

13. 11. 2019

 

 

Ocelářství a na něj navazující průmysl jsou v ohrožení. Pokud česká vláda a Evropská komise nepřijmou opatření na ochranu tohoto odvětví, hrozí podle odborářů kolaps, který se v České republice přímo dotkne obrovského počtu lidí. Důvod? Klesající spotřeba tuzemské oceli, kterou válcují dovozy ze zemí mimo Evropskou unii. A zatímco sousední Německo má pro podobné případy připravenou masivní pomoc, Česká republika s ničím podobným nepočítá.


„V Německu řeší pokles výroby krácením pracovní doby bez snížení mezd, jde o takzvaný kurzarbeit. Náklady v takových případech hradí vláda ze svého rozpočtu,“ upozorňuje Roman Ďurčo, předseda Hutní odvětvové sekce Odborového svazu KOVO.  Odbory varují, že pokud česká vláda nepřipraví podobný „záchranný sociální polštář“, který dokáže v budoucnu zmírnit dopady krize nejen v ocelářství, bude to mít nepředstavitelné následky.  „Chceme, aby tato sociální pojistka byla připravena a zafungovala v okamžiku, kdy ke kritickému propadu dojde. Netýká se to jen ocelářství, ale například i horníků, kde dochází k útlumu těžby černého uhlí a v blízkém horizontu se dokonce chystá uzavření některých dolů. Předpokládá se, že to bude už v roce 2023,“ dodává Marcel Pielesz, šéf odborářů Třineckých železáren.


České, polské a slovenské odbory působící v kovoprůmyslu sepsaly letos v září společně s ocelářskými svazy deklaraci, v níž vyzvaly národní vlády i Evropskou komisi k důrazné ochraně evropské oceli a zvýšení její konkurenceschopnosti. Ta by měla spočívat především v omezení dovozu turecké, čínské či ruské oceli. Navrhují proto zvýšení cel na dovoz této suroviny z třetích zemí, přijetí striktních kvót na dovoz oceli a racionálnější systém přidělování emisních povolenek. „Pokud nebudou přijata efektivní opatření, jaká odbory navrhují, důsledky pro společnost budou dramatické, dojde k obrovskému sociálnímu propadu dotčených regionů, který v důsledku pocítí celá společnost,“ obávají se odboráři.


Rostoucích obavy o další vývoj a lhostejnost Evropské komise, ale i národních vlád, k osudu stovek tisíc lidí, kteří jsou na ocelářském průmyslu životně závislí, zřejmě vyústí v masivní demonstraci. Odborový svaz KOVO již vyzval evropskou odborovou centrálu industriAll, aby začala koordinovat protest evropských odborových svazů působících v kovoprůmyslu.

 

 

 

 

 

Zdroj: OS KOVO