Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klimatická krize vyžaduje evropský zákon o maximálních teplotách na pracovišti

12. 8. 2022

 

Další léto plné smrtících veder ukazuje, proč Evropa nutně potřebuje zákon o maximálních teplotách na pracovišti, který by chránil pracující před důsledky změny klimatu.

Odbory naléhavě žádají Evropskou komisi, aby přijala opatření poté, co minulý týden ve Španělsku dva dělníci po úpalu zkolabovali a zemřeli. Ve Francii, která maximální teplotu při práci nezavedla, zemřelo v roce 2020 na následky pracovních úrazů způsobených horkem 12 lidí.Bez uzákonění bezpečných teplot na pracovišti budou podobné tragédie stále častější.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se lidem obvykle nejlépe pracuje při teplotě mezi 16 °C a 24 °C. Když teplota stoupne nad 30 °C, riziko pracovních úrazů se zvýší o 5-7 %, a když teplota překročí 38 °C, je pravděpodobnost úrazu o 10 až 15 % vyšší, ukazuje výzkum. Závratě, bolesti hlavy a svalové křeče jsou prvními příznaky stresu z horka, které mohou vést ke zvracení, ztrátě vědomí, a nakonec i ke smrtelným úrazům, pokud nejsou přijata potřebná opatření. Podle Eurofoundu je v celé EU 23 % všech pracujících vystaveno vysokým teplotám nejméně po čtvrtinu pracovní doby, v zemědělství a průmyslu je to 36 % a ve stavebnictví 38 %.

Průzkum mezi členskými organizacemi Evropské odborové konfederace (EOK) však ukázal, že pouze několik evropských zemí má právní předpisy, které zajišťují bezpečnost pracujících během vln veder, přičemž limity se značně liší a pohybují se v rozmezí od 28 do 36 stupňů:

Belgie: 29 °C při lehké fyzické zátěži, 26 °C při středně těžké fyzické zátěži, 22 °C při těžké fyzické zátěži a 18 °C při velmi těžké fyzické zátěži.

Maďarsko: 31 °C při sedavé a lehké fyzické práci, 29 °C při středně těžké fyzické práci a 27 °C při těžké fyzické práci.

Lotyšsko: Maximální pracovní teplota pro práci uvnitř budov 28 °C

Černá Hora: Maximální pracovní teplota pro venkovní práci 36 °C

Slovinsko: Teplota vzduchu v pracovních prostorách nesmí překročit 28 °C

Španělsko: Maximální pracovní teplota pro sedavou práci, jako je kancelářská práce, je 27 °C, zatímco pro lehkou práci je to 25 °C. Tyto limity však neplatí pro všechny druhy práce, ani pro všechny pracující a ani pro všechny prostory.

V souvislosti s rostoucí klimatickou krizí EOK vyzývá Evropskou komisi, aby odstranila mezery v ochraně pracujících pomocí směrnice o maximálních teplotách na pracovišti. EU a vlády jednotlivých států musí také prosazovat stávající pravidla tím, že zvrátí obrovské snížení počtu inspektorů práce uskutečněné v posledním desetiletí. Doporučení nejsou dostatečná, jak dokazují poznatky z USA, nejzranitelnější vůči horku jsou pracující v nejistých pracovních podmínkách, kde k více než 70 % všech úmrtí v důsledku horka dochází během prvního týdne v práci.

Zástupce generálního tajemníka EOK Claes-Mikael Ståhl uvedl

„Vlny veder mohou být pro lidi, kteří pracují bez ochrany před sluncem, smrtelné, jak jsme již byli svědky letos v létě ve Španělsku. Pracující jsou každý den v první linii klimatické krize a potřebují ochranu, která by odpovídala stále se zvyšujícímu nebezpečí extrémních teplot. Počasí nezná státní hranice, a proto potřebujeme celoevropské právní předpisy o maximálních teplotách na pracovišti. Politici už nesmí ignorovat nebezpečí, které hrozí našim nejzranitelnějším pracujícím, z pohodlí svých klimatizovaných kanceláří.“

 

teplom.jpg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: ČMKOS, (The European Trade Union Confederation)

Foto: Pixabay