Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krajská tripartita podporuje řešení úpadku OKD formou reorganizace za účasti státu

20. 6. 2016

 

 

Rada hospodářské a sociální dohody (tripartita) Moravskoslezského kraje má obavy z dalšího vývoje situace kolem OKD. Hrozící konkurz by mohl mít vážný dopad na celý region. Jak vedení OKD potvrdilo, hrozí ekonomické, sociální i bezpečnostní dopady. Tripartita proto vyzývá vládu, aby urychleně projednala a přijala závěry materiálu připraveného MPO, který navrhuje další postup státu, včetně řešení financování provozu OKD prostřednictvím státní půjčky.

Situace v OKD byla opět hlavním bodem programu schůze krajské tripartity. Proběhla dlouhá diskuse na téma možných scénářů OKD, které mohou mít dramatický dopad na region. Zástupci OKD úvodem popsali aktuální situaci firmy a prezentovali krátkodobý výhled. Společnost se připravuje na 2 varianty. Preferuje řešení úpadku formou reorganizace, do které se zřejmě bude muset zapojit stát. Druhou variantou je konkurz, který však podle vedení OKD způsobí řadu problémů i bezpečnostních a provozních rizik.

„Součástí kroků, které by měla vláda přijmout ještě před schůzí věřitelů 10. 8., je uzavření dohody mezi státem a OKD, která povede k sociálně odpovědnému uzavření Dolu Paskov v intencích původní dohody. V usnesení tripartita také vyzývá vládu, aby zajistila, že stát bude mít v budoucnu rozhodující vliv v OKD,“ uvedl hejtman MS kraje Miroslav Novák.

„OKD musí předložit krizový plán, který postihne všechny možné scénáře a rizika, které insolvence OKD přináší a v dalších měsících i letech přinese. Aktuálně se chceme zaměřit také na pomoc podnikatelům a firmám, které jsou postižené insolvencí OKD,“ doplnil vládní zmocněnec a předseda RHSD MS kraje Jiří Cienciala. Představitelé OKD navrhli sestavení krizového štábu, který zmapuje a vyhodnotí všechna rizika případného konkurzu.

Co se týče aktuální situace dodavatelů OKD, odhadem můžeme dojít k číslu aktuálně ohrožených pracovních míst v dodavatelských firmách. Za předpokladu, že z každé firmy, které OKD dluží, odejde jen 10 lidí, může jít celkem o zhruba 6000 lidí (bez ohledu na propouštění přímo v OKD). „Nabízí se jak některá už vyzkoušená opatření, například záruky za úvěry nebo bezúročné půjčky, tak i nové možnosti, například nový speciální program na podporu pracovních míst. Jako neúčinnější forma pomoci dodavatelům se jeví odkup jejich pohledávek státem za kompromisní, pro všechny přijatelnou, cenu. Závisí na ochotě vlády pomoct zdejším firmám, aby krizovou situaci ustály,“ doplnil Jiří Cienciala.

Členové tripartity se shodli také na tom, že by vláda měla přehodnotit rozhodnutí o příspěvku pro horníky tak, aby se vztahoval i na další těžařské firmy a báňské záchranáře. Ve druhé části zasedání se tripartita zabývala vývojem nezaměstnanosti, činností Paktu zaměstnanosti a informacemi o postupu přípravy vládní strategie restrukturalizace MSK, ÚK a KVK.

 




autor: Jana Dronská

zdroj: MS kraj