Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministerstvo financí zadalo OKD analýzu možného pokračování těžby

13. 4. 2022

 

Zajistit dostatečné dodávky uhlí pro topnou sezónu 2022/2023 a důkladně zvážit všechny okolnosti případného pokračování těžby i v dalších letech. Dva klíčové úkoly státu, stoprocentního majitele OKD, obměněnému vedení těžařské firmy. Představenstvo i odbory OKD o nich jednaly s náměstkem ministra financí Romanem Binderem.

 

Během celého roku 2022 plánuje OKD vytěžit zhruba 1,3 milionu tun uhlí. V první polovině roku 2023 pak dalších 450 tisíc tun. Přípravy důlních pracovišť pro rok 2023 začaly v těchto dnech.

„Energetické uhlí máme prodáno na celý rok 2022, u koksovatelného jsou smlouvy o prodeji uzavřeny pro první polovinu letošního roku. V tuto chvíli jedou naplno tři poruby, postupně během letošního roku jich bude v provozu až pět. V roce 2023 plánujeme celkem čtyři poruby,“ říká nový předseda představenstva a obchodní ředitel OKD Roman Sikora. Nejvíc vagónů uhlí z posledního fungujícího Dolu ČSM zůstává v Česku, další míří k odběratelům z okolních zemí. V případě možného dalšího prodloužení těžby by OKD muselo s přípravami začít nejpozději letos v červenci. „Stojíme před důležitým rozhodnutím, které musíme v následujících týdnech udělat. Nejprve ale musíme dobře znát všechny okolnosti i možná rizika. Klíčových proměnných je hned několik. Ať už jde o další průběh ruské agrese na Ukrajině, cenu uhlí jako takového, všechna případná klíčová povolení a také samozřejmě dostatek personálních kapacit s patřičným vzděláním a zkušeností,“ vysvětluje za ministerstvo financí jeho náměstek Roman Binder. Těžební firma má v současné chvíli zhruba 2650 vlastních zaměstnanců a 650 dodavatelských pracovníků. Prodloužení těžby do druhé poloviny příštího roku znamená prodloužení pracovní činností a dodavatelských smluv pro stávající kolektivy příprav a rubání. Žádné nové kolektivy v tuto chvíli OKD vytvářet nebude.

 

img_20140228_084332.jpg

Důl ČSM (OKD a.s.)

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: OKD a.s.

Foto: ivz