Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mzdy porostou letos v tarifních tabulkách o 1150 Kč, říká hlavní vyjednavač Jaromír Franta

6. 3. 2020

 

 

Z kraje loňského roku jsme informovali čtenáře HGN, že představitelé Odborového svazu PHGN a Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu (ZSDNP) podepsali Dodatek číslo 1 odvětvové smlouvy pro rok 2019. Díky tomu došlo k navýšení mezd v každém tarifním stupni u všech tarifních tabulek o 1400 korun. Vyjednávání Dodatku číslo 2 pro rok 2020 se kvůli obstrukcím vedení OKD zkomplikovalo. A tak ke shodě a podpisu došlo až v únoru. 


Proč se tak stalo, čtenářům vysvětlil již v lednovém čísle HGN první místopředseda a šéf vyjednávacího týmu odborového svazu Jaromír Franta.

„Naším cílem, stejně jako při vyjednávání Dodatku číslo 1, byla úprava tarifních tabulek tak, aby se do nich promítlo navýšení minimální mzdy. Zaměstnavatelský svaz náš návrh na zvýšení tarifů o 1350 korun odmítnul. Hned v prvním kole vyjednávání jsme pochopili, že roli černého Petra bude tentokrát sehrávat management OKD. Situace v těžebním průmyslu v rámci zaměstnavatelského svazu je velmi složitá. Důlní společnosti řeší mnohdy i existenční problémy. Není snad třeba připomínat, v jaké situaci se nachází OKD Ostrava, nebo jaká situace nastala na Mostecku v důsledku rozhodnutí Sobotkovi vlády o neprolomení územních limitů na lomu ČSA,“ říká Franta.

„Snahou odborů je tarifní tabulky zvednout maximálně, zaměstnavatelé mají opačný cíl. Vyjednávání proto provází energická výměna názorů, postojů a argumentů. K přijatelné shodě se podařilo dospět až po setkání hlavního vyjednavače za Svaz zaměstnavatelů s vedením OKD. Nakonec jsme se shodli na navýšení tarifních tabulek ve všech tarifních stupních o 1150 korun. Považujeme to za přijatelný kompromis dosažený mezi zaměstnavateli a odbory. Upozorňuji, Ne všechny odborové svazy v rámci ČMKOS dokážou vyjednat odvětvovou smlouvu a pravidelně do ní promítat růst minimální mzdy. Chtěl bych proto touto cestou poděkovat kolegům z našeho vyjednávacího týmu za trpělivost a profesionální přístup. Vážíme si také toho, že i zaměstnavatelé se nakonec snaží dospět k přijatelnému kompromisu pro obě vyjednávací strany,“ ujišťuje Jaromír Franta. 

 

franta2.jpg   

První místopředseda a šéf vyjednávacího týmu odborového svazu Jaromír Franta        

 

 

Příloha: Úplné znění KSVS 2018-22

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev