Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na jezeře Medard cvičily bezpečnostní složky záchranu osob

21. 5. 2024

 

Ve čtvrtek 16. května 2024 se na území kolem jezera Medard v Sokolově uskutečnilo několikahodinové cvičení složek Integrovaného záchranného systému (IZS). Jeho cílem bylo zejména prověřit reálnou schopnost spolupráce složek IZS při pátrání po pohřešovaných osobách.

Rozsáhlého cvičení se kromě policistů z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zúčastnili i hasiči z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje a Hasičského záchranného sboru Správy železnic, několik sborů dobrovolných hasičů, zástupci sokolovské Střední policejní školy Ministerstva vnitra ČR, Horská služba ČR, stanice Bublava, strážníci z Městské policie Sokolov a CZECH SAR TEAM, který se zaměřuje právě na pátrání po osobách. Do cvičení se zapojilo celkem zhruba 130 osob. Během akce využily složky IZS různá služební vozidla, čtyřkolky, vodní čluny, služební jízdní kola a nechyběl ani dron, který monitoroval rozsáhlý prostor kolem jezera a rovněž nepřístupný terén.

Námětem akce bylo pátrání po pohřešovaných osobách. Trojice lidí vyrazila k jezeru Medard a spojila svou cestu s geocachingem. Kromě toho, že v místě chtěly dvě osoby ze tří hledat tzv. kešky, tak v plánu všichni měli i koupání v jezeře. Po několika hodinách došlo k pohřešování dvou osob. Po jejich nalezení bylo zjištěno, že s nimi byla ještě třetí osoba, což zasahující složky IZS předem nevěděly. Třetí osoba byla později nalezena ve vodě, zhruba v hloubce dvou metrů, s nohou zamotanou do drátu na dně u kraje jezera a nebyla schopna se sama vyprostit.

Samotné cvičení bylo pro složky Integrovaného záchranného systému velmi náročné, jelikož se jednalo o pátrání po třech osobách na celkové ploše 500 hektarů. Jezero je navíc dlouhé zhruba 4 kilometry a 1,5 kilometru široké, největší hloubka je téměř 60 metrů. Okolí jezera Medard ovšem nebylo vybráno náhodou. "Území v okolí jezera Medard čeká velká proměna. V příštím roce začneme budovat podél celého břehu multifunkční stezku, dvě parkoviště a infocentra. Mezitím připravujeme projekt volnočasového centra a zázemí pro vodní sporty. V budoucnu okolí jezera nabídne rezidenční i rekreační bydlení s důrazem na udržitelnost a energeticky úsporná řešení. Uvědomujeme si, že už dnes je to oblíbený cíl obyvatel Sokolova i turistů a sportovců. Proto je dobře, že než postupně dokončíme revitalizaci lokality, budou složky IZS připraveny zasáhnout, pokud by v místě došlo k ohrožení zdraví nebo života návštěvníků Medardu," uvedl Pavel Tomek, předseda dozorčí rady SUAS GROUP a Sokolovské uhelné, která je vlastníkem lokality.

Cvičení patřilo k největším na území Karlovarského kraje v posledních měsících, což si pochvaloval i ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje Michal Šavrňa. „Podobná cvičení jsou pro nás vždy velice důležitá. V rámci těchto cvičení se snažíme co nejvíce přiblížit realitě, a proto je vždy průběh cvičení víceméně stejný, jaký by byl v případě, že bychom v tomto místě opravdu pátrali po pohřešovaných osobách. Území jezera Medard je, co se týče rozlohy, obrovské, terén je navíc členitý a v některých místech téměř nepřístupný. Kolegové si tak přímo na místě mohli vše vyzkoušet, a jak se říká seznámit se s tímto územím, které bude v budoucnu ještě více navštěvované. A to sebou samozřejmě přináší i rizika, právě například v podobě toho, že se v místě někdo ztratí. Samozřejmě doufám, že takových případů bude co nejméně. Děkuji všem, kteří se tohoto cvičení zúčastnili,“ uvedl ředitel.

 

 

cvza.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: SUAS GROUP