Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nastává konec zeleného mámení?

9. 9. 2020

 

 

Společnost Vršanská uhelná patřící do skupiny Sev.en Energy podala žalobu na osm klimaticko-zelených aktivistů, kteří loni na podzim vlezli nrypadlo v lomu Vršany u Mostu a několik dní ho odmítali opustit. Firma po nich chce finanční náhradu za způsobenou škodu. Podobných kousků, či přímo trestných činů se „zelení“ dopouštějí stále častěji. Ne nadarmo dostali aktivisté ekologistických organizací Duha, Greenpeace ČR, Zelený kruh, Calla a dalších výstižnou nálepku ekoteroristé.


Totalitní ideologie potřebuje ke svému bytí třídního nepřítele, kterému by vyhlásila totální boj. Komunismus měl za úhlavního nepřítele imperialisty z Wall Streetu. Zelení aktivisté mají za nepřítele číslo jedna uhlí. Uhlí může ze klimatické změny a všechno zlé, co se světě děje. Ve jménu totalitní doktríny je třeba zavřít uhelné doly a lomy, uhelné elektrárny a teplárny. OKAMŽITĚ!!! K dosažení tohoto cíle je každý prostředek, i ten nelegální a zavánějící terorismem, omluvitelný.


Jenže to má háček. V celé EU by do roku 2030 mohlo zmizet 160 tisíc míst spojených s těžbou uhlí a uhelnými elektrárnami. V České republice to může být 18 tisíc. Vlivem stále se zdražujících emisních povolenek se zavírají uhelné elektrárny a doly musí zavírat provozy. V Sokolovské uhelné končí v srpnu provoz tlakové plynárny a mluví se o tom, že by černouhelná důlní společnost OKD mohla skončit již příští rok nebo o rok později. Začne se propouštět…


Šéfové z Hnutí Duhy a Greenpeace CZ požádali vedení Odborového svazu PHGN o schůzku. 12. srpna překvapeným odborářům nabídli pomoc. Podle jejich slov je zaskočilo náhlé uzavření provozu plynárny v Sokolovské uhelné a možnost brzkého uzavření OKD.


Konečně jim snad došlo, jaké dopady bude jejich snažení mít na regiony. Možná jsou zelení aktivisté a protestující školní mládež natolik zmasírováni totalitní propagandou, která nepřipouští diskusi, že ignorují fakta. V tom případě se ale budou oni a my s nimi brzy při pohledu na účtenky velmi divit.


Dodávky elektřiny musí být stabilní, a proto musí být stabilní i jejich výroba. Jenže to je právě to, co obnovitelné zdroje nemohou garantovat. Kdo ponese odpovědnost za hrozící energetickou pohromu a energetickou chudobu?


Ta hra má falešné pozlátko


Nabídnutá pomoc ekologických hnutí odborářům je zřejmě zase jen falešná hra. Snaha, jak se vyvinit z hrozí pohromy, kterou sami pomáhají spustit. Fakta jsou ale jasná a snadno dostupná. Bez uhelných dolů a lomů, elektráren a tepláren se ještě dlouho neobejdeme. Obnovitelné zdroje se i přes masivní podporu z veřejných rozpočtů podle statistik ministerstva průmyslu a dopravy podílejí na výrobě elektřiny z pouhých 11 procent. A to i přesto, že dotace na ně dosahuje už od začátku této dekády kolem 44 miliard korun ročně.


Zelení a klimatičtí aktivisté se často ohánějí podporou veřejného mínění. I to je falešné. Podle 92 procent Čechů je nutné, aby Česká republika byla i v budoucnu v oblasti výroby elektrické energie soběstačná. Většina lidí vidí budoucnost tuzemské energetiky v postupném a rozumném utlumování uhlí, v kombinaci jaderných a obnovitelných zdrojů energie. Vyplývá to z výzkumu veřejného mínění provedeného agenturou IBRS.

 

light-bulb-984551_1920.jpg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Petr Kolev

Foto: pixabay

Článek vyšel v HGN 9/2020