Jdi na obsah Jdi na menu
 


O uzavření žádného dolu společnost OKD zatím nerozhodla

12. 3. 2016

 

 

Sjezd hornických odborů volil nové vedení, předsedou zůstává Jan Sábel
Těžební společnost OKD Ostrava zatím nerozhodla o definitivním uzavření žádného dolu. Rozhodnutí by nemělo padnout do doby, dokud nebude mít firma jasný rozpočet a nedosáhne vyrovnané bilance hospodaření. Na dnešním sjezdu Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu odborů to v Praze řekl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša. Přitom před nedávnem v týdeníku Horník uvedl, že firma chce těžbu v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku ukončit na konci letošního roku


Hornické odbory si včera v Praze zvolily vedení na další čtyřleté období. Předsedou byl znovu zvolen Jan Sábel, místopředsedy zůstávají Jaromír Franta a Jaromír Pytlík. Sjezd navštívili i ministři průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr financí Andrej Babiš (ANO).


"Nebylo rozhodnuto o jakémkoliv definitivním, nenávratném uzavření jakéhokoliv dolu OKD a nebude tak učiněno, dokud nebudou jasné rozpočty a vyrovnaná bilance hospodaření společnosti pro další období," řekl dnes Klimša.


Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na sjezdu řekl, že nejlepší variantou řešení by bylo, pokud by vlastníci firmu oddlužili. Vidí pak "prostor" i pro jednání vlády o případné další pomoci. "S takovým návrhem ale nikdo nepřišel," uvedl Středula. Očekává, že noví majitelé "se seriózním návrhem" přijdou.


Cílem vlády v problematice OKD je zodpovědné řešení v zájmu občanů a zaměstnanců, při dodržení zásad řádného hospodaření s veřejnými penězi i surovinovými zdroji. V dopise zaslaném zástupcům hornických odborů to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).


Delegáty sjezdu s dopisem seznámil předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.
Premiér v dopise odkazuje na sérii opatření ke snížení negativních dopadů související s očekávaným útlumem těžby černého uhlí v Moravskoslezském kraji, o kterém ve čtvrtek informovalo ministerstvo průmyslu (MPO). To uvedlo, že v jeho gesci jsou připravována opatření směřující k tvorbě nových pracovních příležitostí v kraji. Nová místa by mohla být například ve společnosti Hyundai Mobis, která v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku staví továrnu na výrobu světlometů. Sobotka v dopise připomíná, že Hyundai plánuje po dohodě se státem investovat do vybudování závodu asi čtyři miliardy korun a vytvořit až 900 nových pracovních míst. "Prvních 150 zaměstnanců by měla (firma) přijmout už v tomto roce," napsal premiér Sobotka.


Ministryně práce Michaela Marksová pak podle Sobotky ve spolupráci s Úřadem práce v Moravskoslezském kraji připravuje sérii projektů na podporu lidí ohrožených nezaměstnaností. Projekt s vyčleněnými více než 115 miliony korun má během 2,5 roku pomoci nejméně 600 stávajícím zaměstnancům OKD

.
Sobotka zmiňuje i plán mimořádného příspěvku pro propuštěné horníky, kteří mají mít nově nárok na příspěvek až 8000 korun měsíčně až po dobu tří let, v závislosti na odpracované době. Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda už před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.


Nabídka nových vlastníků společnosti New World Resources (NWR), vlastníka černouhelných dolů OKD, vůči státu se příliš nebude lišit od těch předešlých. Řekl to dnes na sjezdu hornických odborářů v Praze ministr průmyslu Jan Mládek. Potvrdil, že dřívější majitel NWR požadoval, aby vláda dala firmě 150 milionů eur (cca čtyři miliardy Kč) za to, že získá zaměstnání pro 5000 lidí na pět let. Na odpolední tiskové konferenci Mládek dodal, že případná dohoda by reálně nevznikla dřív než v létě. Podobný časový horizont zmínil ministr financí Andrej Babiš.
"Nabídku od nových vlastníků ještě nemáme potvrzenou. Předpokládám ale, že nebude zásadně rozdílná. Přebírání vlivu ve společnosti neprobíhá ze dne na den," řekl dnes horníkům Mládek. Připomněl, že současní většinoví majitelé mají podíl ve společnosti minimálně od restrukturalizace v roce 2014.


Novým vlastníkem NWR se po odchodu firmy CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti. V NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv.


Ministr financí Andrej Babiš dnes novinářům na sjezdu řekl, že se situace začala vyvíjet pozitivně a kontroverzní akcionáři z firmy odešli. "Čekáme, že přijdou nějaké další kroky," uvedl. "Pokud by se to povedlo do konce června, bylo by to velice dobré. Cíl je udržet těžbu a zaměstnanost," podotkl. V případě propouštění je stát připraven horníkům pomoci. "V tom máme s ministryní práce a ministrem průmyslu shodu," dodal.


Mládek s ministryní Michaelou Marksovou (ČSSD) připravují program na pomoc propouštěným. Jedním ze zvažovaných opatření je to, že by horníci mohli chodit do penze ne o pět let, ale o šest či sedm let dřív než ostatní. Babiš zatím neřekl, zda by s takovým krokem souhlasil. Uvedl jen, že podporuje to, co schválila vláda, tedy odchod do penze o pět let dřív. Mládek dnes uvedl, že by se měl příští týden kvůli OKD s Babišem sejít.


Horníci z OKD chystají protestní akce proti propouštění. Pokud nedostanou včas výplatu, jsou dokonce připraveni nevyfárat. Na brífinku šéf hornických odborů Jan Sábel novinářům řekl, že by nevyplacené mzdy mohly řešení problémů v OKD urychlit. „Zcela určitě bychom požádali stát o pomoc. Pokud by stát za firmu zaplatil odstupné nebo výplaty, tak by se stal zároveň věřitelem OKD a mohl by jako věřitel více tlačit na firmu a samozřejmě na vlastníky,“ řekl Sábel. Horničtí odboráři jsou stále ve stávkové pohotovosti. Na konci února ji rozšířili z Dolu Paskov na celé OKD. Odůvodnili to mimo jiné tím, že nemají od vedení firmy dostatek informací a ani neví, jak bude vypadat plán firmy pro letošní rok.

 

dsc_0453.jpg

 

dsc_0512.jpg

Na brífinku poskytli novinářům informace (zleva) předseda ČMKOS Josef Středula, předseda OS PHGN Jan Sábel, ministryně práce Michaela Marksová a ministr průmyslu Jan Mládek. Brífink moderoval Petr Kolev.

dsc_0493.jpg

Ministr financí Andrej Babiš 

 

 

 

 

autor: Petr Kolev

zdroj:www.e-sondy.cz

foto:ivz