Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od června se důchody zvýší v průměru o více než tisícikorunu

15. 2. 2022

 

Od letošního června budou starobní důchodci dostávat o 8,2 procenta větší procentní výměry svých důchodů. V průměru jim tak na účet přijde o 1017 korun víc. Mimořádné zvýšení si vyžádal růst cen, který od loňského června přesáhl zákonem stanovených 5 procent.


„Vláda bude zvýšení projednávat na přelomu února a března. Všichni, kterých se zvýšení týká, dostanou oznámení o konkrétním zvýšení jejich důchodu ještě v březnu, aby se co nejdříve dozvěděli, s čím mohou počítat. První zvýšené důchody se budou vyplácet v letošním červnu,“ upřesnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj jsou senioři velmi zranitelnou skupinou, na kterou rostoucí ceny citelně dopadají. „Proto je mimořádné navýšení penzí rozhodně na místě,“ dodává.


Od června letošního roku zůstává takzvaná základní výměra stejná, ale zvyšují se procentní výměry důchodů. Růstu cen odpovídá jejich navýšení o 8,2 procenta, což znamená, že průměrný starobní důchod se zvýší o 1017 korun. Celkem se s ohledem na valorizaci vyplatí seniorům z důchodového systému navíc 20 miliard korun, přičemž vojáci a policisté dostanou přidáno z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra.


Naposledy se důchody zvyšovaly letos v lednu, a to v průměru o 805 korun. V součtu tak letos důchodci dostanou průměrně 1822 Kč navíc, s další valorizací se počítá v lednu roku 2023.  Podmínkou pro mimořádnou valorizaci penzí bylo, aby od loňského června (tehdy se o zvyšování důchodů rozhodovalo naposledy) růst cen dosáhl minimálně 5 procent. 


Příklady zvýšení důchodů najdete v tabulce:

tb2.jpg

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MPSV