Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odboráři se připravovali na dubnový sjezd ČMKOS

21. 3. 2018

 

 

V Domě odborových svazů v Praze se včera konalo nejdůležitější jednání mezi sjezdy, kterým je sněm Českomoravské konfederace odborových svazů. Zúčastnili se ho delegáti s hlasem rozhodujícím, tedy předsedové odborových svazů a odborových organizací z průmyslu, školství, státních a kulturních orgánů. Program sněmu byl tentokrát zaměřen na přípravu VII. sjezdu ČMKOS, který se uskuteční 27. a 28. dubna v Praze.

 

Předseda ČMKOS Josef Středula informoval o aktivitách odborové centrály od listopadového sněmu. A výčet byl skutečně velmi obsáhlý. Mezi nejnovější aktivity patří například tisková konference, na které odborová centrála představila studii k výhodám a nevýhodám přechodu ČR na euro a návrh na růst minimální mzdy pro rok 2019. Požadavek ČMKOS zní 13 700 Kč. Akce vzbudila velký mediální ohlas i odmítavé stanovisko známého stěžovatele, kterým je Hospodářská komora a některé další subjekty. Středula na to reagoval slovy: „Dříve nám říkali, že přidají, až bude líp. A teď, když je líp, tak říkají, že může být taky hůř.“


Výsledkem mnohých aktivit odborů je například, že zaměstnanci mají o týden delší dovolenou. Ve firmách, kde působí odbory, mají zaměstnanci vyšší měsíční mzdu o 3934 korun. Mzdy a platy rostly nejen ve firmách, ale také ve školství, státních orgánech i v kultuře. Kampaň Konec levné práce má velký úspěch a nyní i mezinárodní ohlas. Díky každodenní poctivé práci funkcionářů z odborových svazů a základních organizací roste kredit odborů ve veřejnosti, což má za následek, že odborové svazy zaznamenaly nejen zastavení úbytku členů, ale i růst členské základny. „Rosteme, od roku 2015 vstoupilo do odborových organizací v rámci ČMKOS 27 tisíc nových členů a bylo založeno 202 nových odborových organizací,“ řekl Josef Středula. Za dosažené výsledky všem poděkoval, stejně jako za zodpovědný a aktivní přístup k přípravě VII. sjezdu ČMKOS, který by se měl stát mezníkem v dalším směřování největší odborové centrály v České republice.

 

img_2459.jpg

 

foto-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

autor, foto: Petr Kolev

zdroj: www.esondy.cz