Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odboráři vyzývají Parlament a vládu: Zachraňte české hornictví, než bude pozdě!

27. 11. 2013

 

 

kladiva-os-phgn.jpgRada Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) se seznámila s aktuální situací v těžebním průmyslu na Mostecku. Konstatovala, že v důsledku usnesení vlády č. 444 z roku 1991 dochází k útlumu těžby hnědého uhlí na lokalitě Československá armáda a propouštění zaměstnanců těžebních a servisních společností i zaměstnanců dalších společností navázaných na těžbu uhlí. Zabývala se i aktuální situací v OKD, a.s., zejména budoucností Dolu Paskov.
Předseda OS PHGN Bc. Jan Sábel zdůraznil, že již delegáti VII. sjezdu Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu konaného dne 16. března 2012 v Praze vyzvali vládu České republiky „aby zaujala jednoznačné a konečné stanovisko k surovinové politice a energetické koncepci České republiky přijetím odpovědnosti za energetickou soběstačnost a zrušila územní ekologické limity stanovené usnesením vlády č. 444/1991 Sb.“. Nečasova vláda nejen, že požadavku nevyhověla, ale svým aktivním politikařením přivedla hornictví v tomto regionu do kritické situace.
„V mosteckém, respektive ústeckém regionu, je za současného stavu ohroženo více než 8 tisíc pracovních příležitostí. To bude mít za následek další zvýšení nezaměstnanosti a na ni navázaných negativních jevů jako jsou trestná činnost, sociální nepokoje a růst extrémistických nálad,“ uvedl Bc. Jan Sábel.
V Ústeckém kraji je nyní nezaměstnanost zhruba 11 procent, na Mostecku dokonce bezmála 14 procent, přičemž průměr České republiky je 7,5 procenta. „Bez zajímavosti není, že podle čerstvých údajů Policie ČR se kriminalita v okrese Most meziročně zvýšila o téměř 30%, což je bezkonkurenčně nejvíc v celé ČR,“ doplnil ještě Bc. Sábel.
Předseda OS PHGN zdůraznil, že v podobné situaci se podle odborářů nachází i Ostravsko. „Situace kolem Dolu Paskov jen dokresluje nijak veselý obrázek českého hornictví,“ uzavřel.
Rada OS PHGN proto vyzvala Parlament České republiky, vládu v demisi a zejména budoucí vládu, aby přistoupily k řešení problémů hornických regionů se vší vážností a podpořily v současné době ohrožené hornictví v České republice. Konkrétně trvá na zrušení již překonaného usnesení vlády č.444/1991 o územních limitech těžby, připomíná nutnost schválit surovinovou politiku státu, reálnou státní energetickou koncepci, přijmout velkou novelu horního zákona, a zdůraznila povinnost vlády chránit trvale a účinně naše nerostné bohatství a zabránit znehodnocení vydobytelných zásob strategických surovin, aktuálně kvalitního koksovatelného uhlí Dolu Paskov, jejich odpisem z bilančních zásob.

 


Bc. Jan Sábel, předseda OS PHGN                  Most 27. listopadu 2013