Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odborovou demonstraci vláda ignorovala, kam uteče příště?

3. 4. 2023

 

V březnu vyjednávací tým odborového svazu dokončil, po mnohaměsíčních průtazích od členů Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu, komplikované vyjednávání nové kolektivní smlouvy vyššího stupně s platností na deset let. Pracoviště svazu v Praze rovněž finišuje s přípravami na nejdůležitější událost roku, kterou je dubnový IV. sněm OS PHGN v Luhačovicích. Hlavním bodem programu bude schvalování rozpočtu pro letošní rok. Neméně důležitou bude příprava a schválení rozpočtu pro konání X. sjezdu OS PHGN 7. a 8. března 2024 v odborovém hotelu v Luhačovicích. O těchto i dalších důležitých svazových akcích HGN hovořil s předsedou Rostislavem Paličkou.


Které další události kromě sněmu a sjezdu jsou pro svaz důležité? 
Jako člen týmu odborové centrály ČMKOS se zúčastňuji tripartit, na kterých odbory a zaměstnavatelé jednají s vládou. Na jednání březnové tripartity se premiér Petr Fiala veřejně pohoršil nad tím, že odborové svazy sdružené v ČMKOS chtějí demonstrovat proti způsobu přípravy důchodové reformy, že zásadně odmítají návrh na odchod do starobního důchodu v 68 letech. Neustále se prý domáhají informací, chtějí být členy přípravného vládního týmu k důchodové reformě a možným úpravám v daňové oblasti. Podle premiéra materiál ještě není připraven natolik, aby o něm vláda diskutovala s odbory nebo zaměstnavateli. Ministr průmyslu Jozef Síkela je dokonce toho názoru, že reforma důchodového systému a daňové úpravy jsou pouze záležitostí vládnoucí pětikoalice, tak proti čemu odbory protestují? K členům Fialovy „pětikolky“ se zřejmě ještě nedoneslo, že například důchodová reforma a daňové úpravy mají většinou negativní dopad na občany a podnikatele a je povinností vlády jednat o nich se sociálními partnery, tedy s odbory a zaměstnavateli. Premiér by především měl umravnit početné poradce vlády a ministrů, aby v televizních debatách o reformách nevypouštěli do éteru pokusné balónky a nejitřili již tak vypjatou náladu ve společnosti. 


Jednat s touto vládou není jednoduché, že? 
Přesně tak. S touto vládní garniturou to nemají sociální partneři jednoduché. Z toho důvodu jsem dojednal s našimi členy, že podpoříme 29. března demonstraci Odborového svazu KOVO, ke které se připojila odborová centrála ČMKOS. Z našeho svazu přijeli do Prahy členové odborových sdružení z Moravskoslezského kraje, severních, západních a středních Čech a dalších regionů společně podpořit odborovou demonstraci a dát najevo vládě, že nejsme spokojeni s tím, jak to v České republice vede. Zároveň to bylo i vyjádření nesouhlasu s požadavky normy Euro 7, která je nesmyslná, a pokud ji tato vláda přijme, bude likvidovat český průmysl, pracovní místa a dál vytvářet chudé regiony. 


Když vláda zjistila termín konání demonstrace, narychlo se rozhodla ujet z Prahy a zasedat někde jinde. Není to od ní gesto arogance a pohrdání vůči sociálním partnerům? 
Nevím, jestli bylo stanoveno nejdříve datum demonstrace nebo rozhodnutí o výjezdním zasedání vlády. Pokud bylo o výjezdním zasedání rozhodnuto na základě demonstrace, tak bych k tomu přidal i gesto zbabělosti. Předseda pořádajícího Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo mi řekl, že kováci připravovali ostrou, ale důstojnou demonstraci, na které měli vystoupit zástupci politických stran ANO a SPD a odborníci na danou problematiku. Promluvit k lidem mohli i vládní činitelé a vysvětlit odborářům a zaměstnancům, kteří za nimi přijeli do Prahy, obsah, smysl a dopad chystaných reforem a vůbec vládní politiky. Místo toho vláda prchla do Jeseníku. 


Co vás v poslední době zaujalo na jednáních rad ČMKOS? 
Například, že rada největší odborové centrály začala jednat o potřebě nastartovat nové směry ve fungování ČMKOS. Byla k tomu ustavena komise RESTART, které jsem členem. Naši svazoví právníci mi jistě pomohou připravit návrh legislativy, kterou bych chtěl v této komisi prezentovat. Stávající legislativa je již nedostačující. Nelze například stále opomíjet, že mnoho zaměstnanců ve firmách parazituje na odborech a plně využívají mzdových a dalších výhod, které odborové organizace v kolektivním vyjednávání dojednají se zaměstnavateli. Přitom odmítají být členy odborů a v mnoha případech patří dokonce k jejich nejhlasitějším kritikům. ČMKOS také připravila petici proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu zaměstnanců v náročných profesích. Dáme o ní vědět svým kolegům, rodinám a přátelům. Je třeba sesbírat co nejvíce podpisů. Záměr této vlády prodloužit odchod do důchodu v 68 letech negativně postihne všechny zaměstnance a pracující občany. 


Jezdíte také do regionů za odborovými organizacemi? 
Ano, navštívili jsme s Josefem Zelenkou a Monikou Malou státní podnik DIAMO v Příbrami, prohlédli si čistírnu důlních vod a jednali se členy odborů o jejich práci. Zúčastnil jsem se s naším svazovým právníkem Antonínem Těšíkem konference odborů DIAMO ve Stráži pod Ralskem. Odboráři se v prvé řadě zajímali, jak to vypadá s vyjednáváním kolektivní smlouvy vyššího stupně. Kolegové ze státního podniku DIAMO jsou při vyjednávání parametrů podnikové kolektivní smlouvy odkázáni právě na odvětvovou smlouvu.

Vedení našeho odborového svazu se zúčastnilo 17. března jednání XVII. sněmu SHO v Horní Suché. Informoval jsem zde delegáty o dění za poslední rok, popsal jsem situaci na jednání s vládou a jejich složitost i průtahy zaměstnavatelského svazu při vyjednávání odvětvové smlouvy a nastínil jsem další možný postup ze strany odborů. Raritou bylo, že na sněmu nebyli zástupci zaměstnavatele, protože důlní společnost OKD už není dominantním zaměstnavatelem. Takže hosty sněmu byli pouze odboráři. 

U významu kolektivních smluv bych se ještě pozdržel. 23. března se uskutečnilo v sídle odborového svazu v Praze vyhodnocení dodržování odvětvové smlouvy za rok 2022. S prezidentem zaměstnavatelského svazu Vladimírem Budinským jsme se v tomto případě shodli, že kolektivní smlouva vyššího stupně byla kromě článku 34 Mzdový vývoj plněna. Bohužel, kvůli vysoké inflaci v České republice tento bod mnohé firmy splnit ani nemohly. 


V březnu jste ukončili vyjednávání a podepsali se zaměstnavateli novou kolektivní smlouvu vyššího stupně. Je to tak? 
Ano, a doufám, že dojde ke zklidnění našich členů. (O vyjednávání a jeho výsledku informuje na jiném místě HGN šéf týmu odborových vyjednavačů Josef Zelenka—pozn. red.) Osobně nepovažuji odvětvovou smlouvu s platností na deset let – s ohledem na průběh vyjednávání – za úspěch z naší strany. Ale platná odvětvová smlouva je pro odborový svaz naprostou nutností zajišťující ochranu tisíce zaměstnanců ve firmách, které spadají pod tuto smlouvu. Mrzí mě ale přístup zaměstnavatelského svazu. Z jeho strany se nejednalo o sociální dialog mezi partnery, ale o jednostranné odmítání rozumných argumentů, které jsme navrhovali.

Zaměstnavatelé sledovali pouze vlastní zájmy a vyjednávání neúnosně protahovali. Přitom vloni v dubnu na našem sněmu slíbili ústy svého prezidenta, že letos tomu tak nebude. Jsme rádi, že se nakonec povedlo uzavřít kolektivní smlouvu na 10 let s dvouletou výpovědní dobou, což si myslím, že poskytuje dostatečný prostor pro to, aby naši členové, kteří jsou na této odvětvové smlouvě závislí, mohli přenést některé záležitosti do svých podnikových kolektivních smluv. Pokud by odborový svaz nakonec neustoupil zaměstnavatelům v článku číslo 34 odvětvové smlouvy, tedy z reálné na nominální mzdu, tak by odvětvová smlouva nebyla podepsána vůbec. 


S kým a o čem jste ještě jednali? 
Jako každoročně jsme společně s vedením Českého báňského úřadu vyhodnotili plnění uzavřené smlouvy o spolupráci za loňský rok a konstatovali, že smlouva byla z obou stran plněna. Vzájemné vztahy a odborná spolupráce s Českým báňským úřadem v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci jsou dlouhodobě na vysoké úrovni, vážíme si toho a všichni se snažíme, aby to tak i nadále zůstalo. 


V dubnu se v Luhačovicích uskuteční IV. sněm OS PHGN. Jak probíhají přípravy? 
Jednání sněmu bude předcházet zasedání rady svazu. Delegáti sněmu budou 20. dubna schvalovat rozpočet odborového svazu pro letošní rok, který je nezbytný pro naše další fungování. Delegáti budou letos také projednávat a schvalovat rozpočet X. sjezdu, který se uskuteční ve dnech 7. a 8. března 2024 v Luhačovicích. Mohu ubezpečit, že sekretariát odborového svazu v Praze a jeho zaměstnanci i funkcionáři pracují na přípravách sněmu i sjezdu na plné obrátky. Jsem přesvědčen, že dubnový sněm na doporučení rady schválí rozpočet odborového svazu pro letošní rok i rozpočet konání X. sjezdu OS PHGN v příštím roce. 

 

 

dsc_6296.jpg

Předseda OS PHGN Rostislav Palička

 

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Petr Kolev

Foto: ivz

Článek vyšel v HGN č.4/2023