Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ošetřovné až do 13. narozenin a po celou dobu uzavření škol. Poslanci podpořili návrh ministryně Maláčové

25. 3. 2020

 

Poslanci včera podpořili návrh na rozšíření ošetřovného z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí. Nově by mělo být zaměstnancům propláceno po celou dobu uzavření škol a dalších zařízení. Rozšiřuje se také nárok na ošetřovné, a to pro všechny děti mladší 13 let. Změny budou platné pouze po dobu trvání mimořádných opatření vlády pro boj s epidemií COVID-19. 


„Teď jsme museli okamžitě vyřešit, aby rodiče dostávali ošetřovné po celou dobu trvání mimořádných opatření. A také, aby na něj dosáhli i rodiče všech dětí mladších 13 let. Rodiny musí mít dostatečnou podporu po celou dobu boje proti koronaviru. Pokud by se krizová opatření protáhla na příliš dlouho, navrhnu za MPSV navýšení ošetřovného nad rámec současných 60 procent redukovaného vyměřovacího základu. Rodiče musíme podržet,“ přislíbila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 


Co schválila sněmovna:

  • Ošetřovné se bude nově poskytovat po celou dobu mimořádných opatření v souvislosti s epidemií, kdy budou uzavřené školy a další dětská zařízení, tedy bude náležet i po vyčerpání řádné podpůrčí doby (9 dní, resp. 16 dní u samoživitelek a samoživitelů).
  • Ošetřovné se bude vztahovat na všechny děti mladší 13 let. 
  • Ošetřovné se bude vyplácet i při péči o starší hendikepované dětí navštěvující školu.
  • Dva pečující se budou moci v péči o děti podle potřeby střídat. Doposud se mohly dvě pečující osoby v péči vystřídat jen jednou. Návrh zmírňuje toto pravidlo tak, aby lépe odpovídalo prodloužení podpůrčí doby pro ošetřovné na celou dobu potřeby péče o dítě z důvodu mimořádného opatření při epidemii. Umožňuje, aby se oprávněné osoby vystřídaly při péči vícekrát, přičemž počet a způsob těchto vystřídání je neomezený.
  • Nárok na ošetřovné vznikne i při uzavření zařízení zabezpečujícího celodenní péči o zdravotně hendikepovaného člena společné domácnosti, a to bez věkového omezení.
     

Ošetřovné se bude vyplácet i v případě, že o uzavření zařízení z důvodu epidemie rozhodne sám zřizovatel.


Živnostníkům (OSVČ) bude výpadek příjmů z důvodu péče o děti sanovat dle dohody vlády program Ministerstva průmyslu a obchodu.


Změny nyní musí schválit Senát PČR a podepsat prezident republiky. Horní komora bude zákon projednávat zítra (25. března). Po schválení bude ošetřovné vypláceno zpětně k datu přijetí mimořádných opatření. Tyto změny budou platné pouze po dobu trvání mimořádných opatření vlády pro boj s koronavirem.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MPSV