Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petice za energeticky bezpečnou Českou republiku

8. 2. 2024

 

Petice za energeticky bezpečnou Českou republiku

 

ze dne 2. ledna 2024

podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním, v platném znění,

adresovaná Vládě České republiky a Parlamentu České republiky.

 

Energetika je odvětví, které přímo i nepřímo zásadním způsobem ovlivňuje naše životy. Jaká tedy je ta naše energetika?

 

Je naše energetika bezpečná? Není. Roste podíl zdrojů ze zahraničí, a ne všechny dodávky jsou spolehlivé. Nejistý může být zdroj suroviny či přímo energie z důvodů ryze přírodních i politických. Nejistá může být i dodávka pro způsob její přepravy, o neekologičnosti ani nemluvě. Podporujete pouze nestabilní zdroje solární a větrné, aniž byste ponechali zdroje, které jsou schopny jejich nestabilitu vyrovnávat.

Je naše energetika soběstačná? Není. Máme dost kapacit a sítí pro vnucovaný přechod na vytápění pouze elektřinou? Ne. Máme dost kapacit a sítí na vnucovanou elektromobilitu? Ne. Nahradí nám jaderné elektrárny a tzv. obnovitelné zdroje uhelné a plynové elektrárny? Ne.

Je naše energetika cenově dostupná? Není. Ceny surovin a energií se neustále zvyšují, a proto rostou ceny i všech služeb a výrobků. Proto na rozdíl od ostatních členů EU naše životní úroveň stále prudce klesá.

 

Vládo, poslanci, nevíte, co s tím? Poraďte se konečně se skutečnými odborníky a inspirujte se v jiných fungujících zemích:

  1. Když už vybíráte peníze z předražených a spekulativních emisních povolenek, využijte je na to, abyste odvrátili zničující náraz cen energií pro domácnosti i pro podniky. Použijte je na úhradu nákladů na sítě a pomoci domácnostem (což EU nevylučuje). Prosazujte v EU zastropování jejich ceny.
  2. Neodstavujte zdroje energií, dokud za ně nemáte adekvátní náhradu – tedy stejně spolehlivou, bezpečnou a cenově dostupnou.
  3. Přehodnoťte svůj nerealistický plán slepé podpory solárních a větrných elektráren a neekologicky dováženého a, i z hlediska emisí, sporného LNG.
  4. Místo uspěchaného bezhlavého ukončení využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla udělejte ve vedení EU vše pro zahájení procesu akceptace tuzemských uhelných zdrojů jako energetických zdrojů, které jsou do zprovoznění nových jaderných zdrojů nenahraditelné.
  5. Vyčleňte z ČEZ pod státní kontrolu jadernou, popř. i uhelnou energetiku. Zajistěte bezpečnou a cenově výhodnou elektřinu v naší zemi, např. slibovanou formou státního obchodníka.

Vládo a zástupci občanů v Parlamentu České republiky, vyzýváme Vás k výše uvedeným krokům, aby naše energetika byla opět bezpečná, soběstačná a cenově dostupná a naše země se konečně mohla zase rozvíjet!

Autor petice: Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu, IČ: 000 06 025, Ke Koh-i-nooru 977/29, Stodůlky, 155 00, Praha 5, zastoupený Rostislavem Paličkou – předsedou svazu, ve spolupráci s Českomoravskou konfederací odborových svazů

Petiční výbor: Rostislav Palička, Rychvald 321, 735 32, Karviná – zmocněnec, Josef Zelenka, Vintířov 160, 357 35, Jiří Waloszek, Doubrava 152, 735 33, Jaromír Franta, Boleboř 90, 431 21

Podepsané podpisové archy lze doručit do 29. února 2024 na některou z adres uvedených na petičním archu nebo lze domluvit i jiné místo pro doručení, telefon: 722 980 689 nebo email: francova.lucie@cmkos.cz.

Shromažďovány a zpracovány budou pouze osobní údaje odpovídající výkonu petičního práva této petice. Uchovány budou pouze po dobu, která je nezbytná k účelu jejich zpracování. Získané údaje nebudou poskytnuty jiným osobám a subjektům než správnímu orgánu, jemuž je petice určena.

 

 

 

P o d p i s o v ý   a r c h

Petice za energeticky bezpečnou Českou republiku

ze dne 2. ledna 2024, adresovaná Vládě České republiky a Parlamentu České republiky

 

Kompletní text petice je umístěn na první straně této složky nebo listiny.

 

Autor petice: Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu, IČ: 000 06 025, Ke Koh-i-nooru 977/29, Stodůlky, 155 00, Praha 5, zastoupený Rostislavem Paličkou – předsedou svazu, ve spolupráci s Českomoravskou konfederací odborových svazů

Zmocněnec petičního výboru: Rostislav Palička, Rychvald 321, 735 32, Karviná – zmocněnec.

Podepsané petiční archy lze doručit do 29. února 2024 na některou z dále uvedených adres, na obálku uveďte slovo „Petice“. Adresy k doručování:

  • OS PHGN, Ke Koh-i-nooru 977/29, Stodůlky, 155 00 Praha 5,
  • Moravskoslezské sdružení OO OS PHGN, Koksární 1, 702 24, Ostrava – Přívoz,
  • SOO OS PHGN Sokolovského regionu, Ulice Jednoty 1628, 356 01, Sokolov,
  • Českomoravské sdružení OO OS PHGN, Ke Koh-i-nooru 977/29, 155 00, Stodůlky, Praha 5,
  • Sdružení hornických odborů, Klimšova 1765, Petřvald,
  • Sdružení základních odborových organizací Ostrava, Nádražní 93, 102 62, Ostrava,
  • SOO Czech Coal Group, V. Řezáče 315, 434 01, Most,
  • SOO Diamo, Dolní Rožínka 86, 592 51.
  • Lze si domluvit i jiné místo pro doručení, telefon: 722 980 689, email: francova.lucie@cmkos.cz

 

Č.

JMÉNO A PŘÍJMENÍ

nebo

NÁZEV A IČ právnické osoby

(Nepoužívejte zkratky)

ADRESA nebo

SÍDLO právnické osoby

(ulice, číslo popisné nebo orientační, obec)

PODPIS občana

nebo

JMÉNO A PODPIS zástupce právnické osoby

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

 

8.

 

 

 

9.

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

Na stažení ve formátu PDF ZDE.

Petice on-line: https://gov.cz/e-petice/603-petice-za-energeticky-bezpecnou-ceskou-republiku