Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petiční výbor projednal petici odborů proti zvyšování věku odchodu do důchodu

7. 6. 2023

 

„Peticí proti odchodu do důchodu v 68 letech a za dřívější odchod do důchodu zaměstnanců v náročných profesích“ se v úterý 6. června odpoledne zabýval na veřejném slyšení Petiční výbor Poslanecké sněmovny parlamentu ČR. Dokument podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly podepsalo během necelých tří měsíců více než 82 tisíc signatářů.


„Petice získala plnou podporu petičního výboru, aby byla projednána co nejdříve,“ řekl v úvodu jednání poslanec a šéf SPD Tomio Okamura, který jako zpravodaj veřejné projednávání řídil. 
„Toto je v novodobé historii petice, kterou podepsalo nejvíce lidí – většina je z řad odborářů,“ upozornil předseda ČMKOS Josef Středula. Podle jeho vyjádření dokazuje obrovské množství podpisů, že vládou chystaná důchodová reforma je společenským tématem prvního řádu. 


Místopředseda ČMKOS JUDr. Vít Samek poslancům a asi stovce hostů veřejného projednávání předložil komplexní analýzu důsledků vládní reformy. Ta ve své současné podobě představuje hrozbu, že se v jejím důsledku řada lidí dostane do obrovských existenčních problémů. Představil také odborové alternativní návrhy, které by dokázaly situaci řešit, aniž by existenčně ohrozily desetitisíce lidí. „Důchodovou reformou se vláda snaží řešit problémy, jež s ní nesouvisejí, tedy především napravit rozpočtový deficit.


Sněmovní petiční výbor na závěr jednání doporučil ministerstvu práce, aby se při přípravě zákonů zabývalo argumenty uvedenými v petici odborářů namířené proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Veřejné projednávání petice podpořili osobní účastí i zástupci Odborového svazu PHGN. 

 

 

 

 

(red)