Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po tříleté odmlce čeští a slovenští horničtí odboráři jednali v Praze

7. 6. 2023

 

Po několikaleté pauze se 15. až 17. května uskutečnilo v Praze pracovní setkání představitelů českého a slovenského odborového svazu hornictví. Jednání se za Odborový zväz pracovníkov baní, geologie a naftového priemyslu (OZ PBGN) SR zúčastnili předseda Ľudovít Michalovič, místopředseda Pavol Štefanko a svazový inspektor BP Rastislav Píš. Za Odborový svaz PHGN se jednání zúčastnili předseda Rostislav Palička, místopředsedové Josef Zelenka a Jiří Waloszek a svazový inspektor BP Ivo Kavka. HGN předsedovi Ľudovítu Michalovičovi položil několik otázek.

 

S jakým cílem přijelo vedení OZ PBGN do Prahy?
Navázat na předchozí spolupráci, neboť během tří let, kdy se společná jednání vinou covidových restrikcí nemohla uskutečnit, se změnilo vedení v obou odborových svazech. Na Slovenku i v Česku máme podobné problémy s útlumem uhlí, drahými energiemi, s vysokou inflací i s komunikací s vládou. Pozvání od českých kolegů proto považujeme za příležitost předat si zkušenosti z oblasti sociálního zajištění zaměstnanců, bezpečnosti práce, a především z odborové činnosti. Mám na mysli vyjednávání odvětvových a podnikových kolektivních smluv, ochranu pracovních míst a vyjednání finančního odškodnění propouštěných horníků. Pochopitelně bude pokračovat právní spolupráce, například právě při vyjednávání kompenzačních příspěvků horníkům. O tom již naši svazoví právníci jednali.

 

Mohl byste přiblížit čtenářům HGN váš odborový svaz?
Sdružujeme 19 základních organizací působících od východu po západ Slovenska. Procházíme složitým vývojem v souvislosti s útlumem hnědého uhlí. Velký problém řešíme ve Slovenských magnezitových závodech (SMZ) Jelšava, který je největším těžařem a zpracovatelem magnezitu na Slovensku. Hlavní odbyt produkce měla magnezitka na Ukrajině a v Ruské federaci. Zatímco útlum hnědého uhlí byl avizován dopředu a my jsme se na něj připravovali, válečný konflikt a následná ztráta odbytu do těchto dvou zemí propukly náhle a pro zaměstnance nebyla připravena náhradní práce. Odborovému svazu se ale podařilo za minulé vlády dojednat několik důležitých zákonů. Zákon o kompenzačním příspěvku horníkům zabezpečil zaměstnance, kteří mají odpracováno v dolech 30 let, nemohou již vykonávat fyzicky náročnou práci a jiné zaměstnání by už asi nesehnali.

 

Proč je SMZ Jelšava pro vás tak důležitá?
V SMZ Jelšava se těží kvalitní magnezit, firma zaměstnává mnoho lidí a působí zde naše čtyři členské odborové organizace. Vzhledem k tomu, že hlavní odbytiště bylo, jak jsem zmínil, v Rusku a na Ukrajině, hrozí v magnezitce zastavení práce. Na počátku letošního roku zůstali horníci doma s 60 procenty mzdy. Vedení firmy se snaží zaměstnance udržet a najít jim náhradní práci. Mnozí lidé, kteří mají před důchodem, ale na nic nečekají a z firmy odcházejí.

 

Máte ve svazu organizace z jiných než těžebních odvětví?
Ano, například koncern Hella Slovakia Lighting v Kočovcích a Bánovcích nad Bebravou, který vyrábí světla pro osobní a nákladní automobily a zaměstnává 3600 lidí.

 

Jak za této složité situace pomáháte svým členům?
Vyjednáváme se Zväzom hutníctva, ťažobného priemyslu a geológie SR kolektivní smlouvu vyššího stupně. Tu letošní jsme uzavřeli před pár dny. Odvětvové smlouvy vyjednáváme na jeden rok. Dohodli jsme mzdový příspěvek ve výši 55 procent inflace na Slovenku. Mzdy tedy letos porostou všem asi o 7,5 procenta. Pochopitelně pomáháme členským organizacím s vyjednáváním podnikových kolektivních smluv. V některých společnostech odbory vyjednaly vyšší mzdový růst, než je v odvětvové smlouvě. Nejvíc zaměstnancům porostou mzdy – o 10 procent - v Jelšavě a Bani Nováky. Svým členům poskytujeme právní poradenství, máme na to svazového právníka. V této nelehké době je to našimi členy velmi vyhledávaná služba.

 

Jak vycházíte se zaměstnavatelským svazem?
Poslední roky jsme neměli větší problémy. Odborový svaz zastřešuje rovněž naftový průmysl. Odbory tam uzavřely kolektivní smlouvu na dva roky s odlišným mzdovým růstem. V odvětvové smlouvě jsme se tomu museli přizpůsobit zvláštním odstavcem.

 

Slyšel jsem, že se váš odborový svaz bude stěhovat. Je to pravda?
Ano. Naše sídlo bylo doposud v Bratislavě, stěhujeme se do Prievidze. Změnu jsme odsouhlasili již před třemi lety. V Bratislavě prodáváme svazový byt, což nám finančně pomůže. Nejsme totiž bohatý svaz. Jediným zaměstnancem na plný úvazek je předseda svazu, na dohodu pracují inspektor bezpečnosti práce, svazový právník a sekretářka. Měli jsme možnost jednat v novém sídle odborového svazu v Praze, což je opravdu krásné a důstojné prostředí.

 

Jaké dopady má na Slovensku útlum uhlí, Green Deal a emisní povolenky?
Nejvíc škodí útlum a uzavírání uhelných dolů. O dopadech na lidi se v televizi a médiích pravdu nedozvíte. Názory a problémy občanů, zaměstnanců a horníků je nezajímají. Je to podobné jako u vás.

 

Kdy a kde plánujete další pracovní setkání s českými odboráři?
Pochopitelně u nás na Slovensku. Příští rok v březnu jsme pozvaní na jednání X. sjezdu OS PHGN do Luhačovic a poté přijede vedení vašeho odborového svazu k nám. Budeme se snažit, aby vzájemná spolupráce byla ku prospěchu odborářů a zaměstnanců našich odvětví. To je hlavní cíl.

 

l--udovi--t-michalovic--.jpg

Foto 2: Společná fotografie hostů ze Slovenska s funkcionáři a zaměstnanci v sídle OS PHGN v Praze.

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č.6/2023