Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokusná koksovací pec pomáhá s výběrem optimálního vsázkového uhlí

7. 9. 2017

 

 

Už více než měsíc Třinecké železárny testují dodávky uhlí v nové pokusné koksovací peci. Zařízení postavené speciálně pro zkoušení jednotlivých druhů uhlí má firmě pomoci s výběrem optimálních surovin.

Stavba souvisí mimo jiné s ukončením provozu dolu Paskov, z něhož desítky let třinecká huť čerpala kvalitní surovinu pro výrobu koksu. „Kvalita uhlí z jiných dolů je kolísavá, proto potřebujeme předem informace o chování uhelné vsázky případně jednotlivých druhů uhlí pro výrobu koksu v našich dvou koksárenských bateriích,“ vysvětluje důvod, proč se vedení hutě rozhodlo pro stavbu pece Česlav Marek, výrobní ředitel hutě.

Vysoký rozpínavý tlak na topné stěny koksárenské baterie totiž může poškodit zdivo, a tím razantně snížit dobu její životnosti. Pokusná pec umí analyzovat průběh koksování jednotlivých druhů uhlí a zároveň celé vsázky, do níž se různé druhy uhlí míchají. Samotná pokusná koksovací pec o velikosti krychlového metru měří tlaky uhlí na stěny pece, vnitřní tlak plynů a zároveň sleduje teplotu během koksování. Díky tomu huť získá informace o správném výběru jednotlivých druhů uhlí a jejich poměru a následně také o kvalitě výsledného produktu – koksu. Do pokusné pece se vejde přibližně 70 kg uhlí, z něhož po deseti hodinách vyjde 50 kg suchého koksu. Celková investice se vyšplhala na dvacet milionů korun.

Třinecké železárny vyrábí pro vsázku do vysokých pecí vlastní koks ve dvou modernizovaných koksovacích bateriích, které ročně vyprodukují přibližně 700 tisíc tun koksu.

 

pec.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj, foto: Třinecké železárny - Moravia Steel