Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poslední vůz Dolu Staříč

21. 4. 2023

 

Včera proběhlo symbolické rozloučení na Dole Staříč/Paskov nazývané Poslední vůz. Těžba tam skončila v roce 2017, ale z důvodů složité insolvenční situace tehdy vedení OKD akci Poslední vůz zrušilo. Horníci ale vůz schovali a čekal ve skladu 6 let, než se na něj dostane. Za pár dní začne zásyp jam, a proto jsme se rozhodli symbolické rozloučení uskutečnit, ale z důvodu letitého odkladu v intimnější podobě, než bývá zvykem. Ale hornická kapela a hornická hymna nechyběla! 

 

Závodní dolu a vedení závodu DARKOV státního podniku DIAMO připomněli během aktu historii (1970-1917), vyražené kilometry (téměř 900 km), vytěžené tuny (47 mil. tun) a taky tragédie, při kterých přišlo o život 110 horníků a fakt, že v dole zůstalo nevytěžených 17 mil. tun uhlí.

 

Celkem bylo v závodě Staříč do konce roku 2016 vyhloubeno 5,3 km jam a vyraženo 895 km chodeb a překopů. Před vlastní výstavbou tohoto mohutného těžebního komplexu byl proveden rozsáhlý geologický průzkum. Výstavba největšího dolu v OKR na koksovatelné uhlí byla zahájena v r. 1962 a to rozsáhlými terénními úpravami a výstavbou povrchových zařízení. Důl Staříč se nachází v nejjižnější části Ostravsko-karvinského revíru. Jeho dobývací prostor má rozlohu přes 40 km2 a rozkládá se na katastrálních územích těchto obcí: Brušperk, Staříč, Žabeň, Lískovec, Ptáčník, Sviadnov, Frýdek, Fryčovice, Místek-Lysůvky, Zelinkovice, Chlebovice, Palkovice a Rychaltice. Aby těžba uhlí z tohoto velkodolu byla co nejhospodárnější, je dobývací prostor rozdělen na 3 samostatné části - Staříč I ve Sviadnově, Staříč II ve Staříči a Staříč III v Chlebovicích, s pomocným závodem Staříč IV v Rychalticích.

 

První tuna uhlí byla vytěžena v r. 1971 a dosaženo plné projektované těžby v roce 1980, kdy byla dokončena jeho výstavba.


V roce 2013 oznámilo vedení společnosti New World Resources, že plánuje uzavřít důl Paskov, jehož provoz byl prodělečný. Následovaly pokusy a jednání o prodloužení těžby. V listopadu 2016 věřitelský výbor rozhodl o uzavření dolu Paskov k 31. březnu 2017 kvůli ztrátě téměř 400 mil. korun za půlrok.

 

Těžba černého uhlí v Dole Paskov byla ukončena 31. března 2017. Před ukončením těžby v Dole Paskov pracovalo více než 1300 zaměstnanců, z nichž asi jen 200 mělo přejít do Dolů ČSA a ČSM v karvinské části OKD. 

 

star--i--c---posledni---vu--z-vedeni---u-vozu.jpg

 

star--i--c---posledni---vu--z-hudba.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: DIAMO s.p.