Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povinnosti odborové organizace v souvislosti s novou úpravou evidence skutečných majitelů

7. 12. 2022

 

Dne 1. října 2022 nabyl účinnosti zákon číslo 245/2022 Sb., kterým se mění zákon číslo 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů. Účelem zákona je rozkrýt a zveřejnit vlastnické vztahy v právnických osobách, aby se tak zamezila či alespoň ztížila legalizace výnosů z trestné činnosti. Bohužel v důsledku příliš formalistního přístupu Evropské unie a neochoty přihlédnout k místním podmínkám a zvyklostem, je současné znění v některých aspektech velmi formalistické, aniž by tento formalismus přispíval k naplnění účelu zákona.


Novela zákona dopadla i na odborové organizace, na které se původní znění zákona vůbec nevztahovalo, protože odborové organizace nebyly organizacemi, přes které by se někdo pokoušel legalizovat výnosy ze své trestné činnosti. 


Zákon tak od 1. října 2022 přináší pro odborové organizace další administrativní povinnosti. Vedle spolkového rejstříku, v němž se odborové organizace zapisují, tedy existuje další evidence, v níž musejí být odborové organizace vedeny, a tou je „Evidence skutečných majitelů“. 


Za skutečného majitele se považuje osoba, která v právnické osobě vzhledem ke svému majetkovému podílu či postavení v ní, uplatňuje na její činnost zásadní vliv. Pro odborové organizace tak platí právní fikce, že jejich „skutečnými majiteli“ jsou členové statutárních orgánů. 


Evidenci skutečných majitelů vedou soudy. Odborové organizace jsou jako všechny ostatní právnické osoby povinny zajistit, aby zápisy v evidenci odpovídaly skutečnosti. Za pozitivní lze považovat dvě úpravy, z nichž jedna byla do zákona prosazena na základě požadavku odborů (a nutno říct, že předkladatel požadavek nerozporoval). 


Zákon upravuje institut tzv. automatického průpisu, což znamená, že do evidence se automaticky propisují údaje z jiných evidencí, v případě odborových organizací ze spolkového rejstříku.


Druhá pozitivní úprava spočívá v tom, že byla respektována specifická úprava pro spolkový rejstřík, kdy členové orgánů nemusejí být zveřejněni. To platí i pro evidenci skutečných majitelů. 


Proces zápisu by měl probíhat tak, že pokud dochází k zápisu členů orgánů odborové organizace do spolkového rejstříku, informace budou automaticky propsány (zapsány) i v evidenci. Nebude tedy nutné podávat pro evidenci skutečných majitelů samostatný návrh. Je však povinností odborové organizace mít zápisy v pořádku, proto je potřeba, aby si odborová organizace hlídala, zda k průpisům dochází a pokud by se tak nestalo, musí tento nedostatek řešit. 


Provedli jsme namátkovou kontrolu, zda k průpisu dochází, tím, že jsem se podívali do evidence na některé odborové organizace, zda jsou tam zapsány. Ty, na které jsme se dívali, např. Odborový svaz PHGN, tam evidovány jsou, včetně toho, že organizace, které ve spolkovém rejstříku mají členy orgánů utajeny, mají je utajeny i v této evidenci. 


Doporučujeme tedy každé odborové organizaci, aby si zkontrolovala, zda u ní došlo k průpisu údajů ze spolkového rejstříku do evidence skutečných majitelů. 


Mgr. Markéta Marinková a JUDr. Antonín Těšík, právníci OS PHGN