Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pracovníci státního podniku Diamo asistovali při natáčení filmu

6. 6. 2016

 

 

Na Dole Žofie v Orlové proběhl poslední den natáčení v šachetním prostředí pro nový celovečerní film na motivy knih Deník Ostravaka. Areál je ve správě státního podniku DIAMO, který kromě pronájmu prostor a zařízení poskytl filmovému štábu a hercům také například hornické oblečení i vybavení a zejména obsluhu těžních zařízení, zajišťoval bezpečnost atd. Herci vč. hlavního hrdiny herce Igora Chmely (známého například z pořadu Partička), který pochází z Ostravy, si dnes vyzkoušeli kromě jiného jízdu těžní klecí do podzemí.


„Naši pracovníci jsou zkušení a ovládají jak hornické povolání, tak bezpečnostní záležitosti, takže přítomnost filmového štábu nám nezpůsobila žádné problémy,“ uvedl Josef Havelka, ředitel odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO. „Areál dolu Žofie splnil naše požadavky a očekávání. DIAMO nám poskytlo velmi dobré zázemí i cenné rady,“ doplnil režisér David Kočár.
Satirická komedie, pravděpodobně pod názvem „Ostravak!!!“, by měla jít do kin letos na podzim. Z šesti knih vytvořil scénárista Vladislav Kučík příběh, který odráží život na Ostravsku. Hlavním hrdinou je řadový horník, který se shodou okolností stane úředníkem a musí se vyrovnat s různými situacemi. Ostravak Ostravski, kterému se stále daří udržet identitu v tajnosti, se stal fenoménem. Původně se v roce 2004 objevil jako bloger.


Ve filmu si kromě Igora Chmely zahrají Jitka Smutná nebo Dušan Sitek jako rodiče hlavní postavy. V dalších rolích se představí řada ostravských herců.

 


Důl Žofie
Důl byl založen v roce 1871 těžířstvem Kamenouhelné doly Orlová – Lazy. Dostal název podle manželky společníka Davida rytíře von Guttmanna. Těžní jáma č. 1 se začala hloubit v roce 1871 a postupně dosáhla konečné hloubky 719 m. V roce 1945 byl důl znárodněn a začleněn do n.p. Ostravsko-karvinské doly. V roce 1970 byl Důl Žofie připojen k Dolu Julius Fučík jako závod 5. Těžba na Dole Žofie byla ukončena v roce 1994 a o čtyři roky později byly zasypány Plavící jáma a větrní jáma. Pro ochranu karvinské dílčí pánve před přítoky důlních vod ze zatápěných dolů byl vybudován na Dole Žofie čerpací systém. 
 

dsc01338.jpg

 

dsc01346.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

autor: Jana Dronská

zdroj: DIAMO, s. p.