Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předáci odborů k návrhům ministra Mládka

2. 7. 2015

 

 

V pondělí na tiskové konferenci představil veřejnosti ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek studie k problematice těžebních limitů. Zároveň oznámil, že navrhne vládě, aby ještě letos došlo k prolomení limitů na Dole Bílina a na Dole ČSA navrhuje odložit rozhodnutí o prolomení limitů až do roku 2020.

Požádali jsme proto předsedu ČMKOS Josefa Středulu, předsedu OS PHGN Jana Sábela a prvního místopředsedu OS PHGN Jaromíra Frantu o krátký komentář k návrhům ministra Mládka.


Předseda ČMKOS Josef Středula:
"Z našeho pohledu je to kombinace pocitů. První je určitě pozitivní v souvislosti s Bílinou, protože to rozhodnutí je logické, jde správným směrem a nemáme s tím žádný problém. Právě naopak. Co se týká Dolu ČSA, tak vnímáme toto rozhodnutí v kombinaci s tím co se dalo původně předpokládat jako pozitivní. Jde vidět, že se někdo zamýšlel nad těmi zdroji, které na ČSA jsou a než rozhodnout špatně, je lépe rozhodnutí odložit. Samozřejmě je tam velká vazba na to, co se bude dít v budoucnosti na energetickém trhu. Každopádně je nutné, aby ministerstvo řešilo případné sociální dopady. Předpokládám, že také stát přijde s určitým návrhem, nabídkou, jak se vypořádat s případnými ztrátami pracovních příležitostí v tom nejbližším časovém období. Předpokládám také, že další vlády budou informovány o současných krocích vlády a to proto, aby se zase "nevymýšlelo kolo" . Principielně, ale stále stojíme na té stejné pozici. Limity na Dole ČSA prolomit a s těžbou pokračovat, protože to považujeme za strategickou záležitost."


Předseda OS PHGN Jan Sábel :
"Návrhy řešení prolomení limitů jsou sice trochu vstřícnější než dříve, ale stále nedostatečné. Pokud se jedná o ČSA, tak polovičaté návrhy na částečné prolomení limitů nejsou řešením. Nespokojeni budou totiž všichni, -zaměstnanci, odbory, těžaři i lidé z H. Jiřetína. Oddalování
těžby může dokonce vyprovokovat vlastníky /pokud to nebude ekonomicky výhodné/ k zastavení dobývání uhlí a v budoucnu by se již nikdo k uhlí nedostal vzhledem k obrovským vstupním nákladům těžeb. Krajina po vytěžení nerostů a rekultivace půdy je nesporně krásnější než dříve. Má to samozřejmě i své negativní stránky z pohledu obyvatel. Ale když by si uvědomili, že za svůj barák dostanou třikrát více než je jeho odhadní cena měli by přemýšlet. Již dneska pokud by nemovitost chtěli prodat bude prodejná pouze za zlomek odhadní ceny. Vláda, která je odpovědná za vlastnictví nerostů a přístupu k nim, by si měla uvědomit, že by měla rozhodnout a ne strkat hlavu do písku a nesmyslně odkládat rozhodnutí až na rok 2020. Tento návrh poškodí všechny. Navíc prolomení limitů by byl jen začátkem jednání s vlastníky nemovitostí a neznamená to, že těžaři můžou pokračovat v těžbě."


Místopředseda OS PHGN Jaromír Franta:
„Pan ministr dal jasně najevo, že nás v brzké době čeká v energetice spoustu kritických okamžiků. To ho nutí si nechat uhlí na ČSA přístupné. Pro zaměstnance lomu ČSA je to pozitivním formace. Pro občany Jiřetína jasný signál, že uhlí pod jejich obcí je pro stát energetickou pojistkou a je otázka času kdy se bude využívat . Pak je otázka zda by starosta Jiřetína Buřt neměl otevřít obálku s nabídkou těžební společnosti na vypořádaní střetu zájmů“

 

dsc_0586.jpg

Josef Středula a Jan Sábel na tiskové konferenci (fárání na Dole Lazy)

dsc_0937.jpg

Jan Sábel a Jaromír Franta (sněm OS PHGN)

 

 

 

ivz