Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rada svazu: Zaměstnavatelé stále blokují uzavření odvětvové smlouvy

6. 3. 2023

 

Příprava IV. sněmu a X. sjezdu OS PHGN, vyjednávání kolektivní smlouvy vyššího stupně (KSVS) a další témata byla 16. února na programu jednání XI. rady OS PHGN v sídle odborového svazu v Praze. 


Jednání řídil první místopředseda svazu Josef Zelenka. Z kontroly usnesení vyplynulo, že rada úkoly uložené sněmem plní. O průběhu vyjednávání KSVS informoval radu šéf odborového týmu vyjednavačů Josef Zelenka a členové týmu Jan Smolka, Arnošt Ševčík, JUDr. Antonín Těšík a předseda svazu Rostislav Palička. 


Rada vzala na vědomí skutečnost, že dosud nedošlo ke shodě ohledně zachování reálných mezd a účinnosti smlouvy. Další kolo vyjednávání proběhlo 17. února na úrovni vedení svazu a představenstva Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu (ZSDNP). Odborový svaz navrhnul zachování nominálních mezd pro roky 2023 a 2024 a pro období let 2025 až 2027 zachování reálných mezd ve znění stávající smlouvy. Ani zde vinou některých zaměstnavatelů nedošlo k dohodě. 


Rada pověřila předsedu svazu a prvního místopředsedu svazu R. Paličku a J. Zelenku dalším rozhodováním o odvětvové odvětvové smlouvě s tím, že o jejím přijetí bez ustanovení o zachování reálných mezd může rozhodnout pouze videorada svazu svolaná jeho předsedou.


Rostislav Palička informoval o přípravě IV. sněmu, který se bude konat 20. dubna v Luhačovicích. Rada po projednání schválila program odborového sněmu a vzala na vědomí složení mandátové a návrhové komise. 


Rostislav Palička seznámil radu s přípravou X. sjezdu odborového svazu. Původně se měl konat v hotelu Olšanka v Praze. Rada po projednání změnila a schválila místo konání. X. sjezd OS PHGN se uskuteční ve dnech 7. a 8. března 2024 v odborovém hotelu Harmonie I v Luhačovicích. Rada schválila složení pracovních komisí pro přípravu sjezdu. 


Zástupci členských odborových sdružení v radě informovali o situaci ve svých organizacích. 

 

Aktuality z legislativy přednesla svazová právnička Mgr. Markéta Marinková.


Svazový inspektor bezpečnosti práce Ivo Kavka informoval radu o uzavření smluv se všemi obvodními báňskými úřady a o vyhodnocení dohody svazu s Českým báňským úřadem.

 

Anketa: Jaký má odvětvová smlouva pro odborový svaz?


Arnošt ŠEVČÍK, první místopředseda SOO CCG Most:
Zatím nedošlo k dohodě o účinnosti odvětvové smlouvy a udržení reálných mezd i když ustanovení číslo 34 je součástí odvětvových smluv po dobu, co jsem členem odborových vyjednávacích týmů. Nemůžeme přijmout argumenty zaměstnavatelů, že ostatní odborové svazy v rámci ČMKOS toto ustanovení nemají a že ho proto musíme vypustit i z naší odvětvové smlouvy. Odborům se podařilo ve firmách vyjednat a uzavřít se zaměstnavateli kvalitní podnikové kolektivní smlouvy s důrazem na růst mezd v roce 2023. Jsme ochotni pro roky 2023 a 2024 opustit filosofii reálných mezd a přejít na nominální mzdy a k reálným mzdám se vrátit v roce 2025. Zaměstnavatelé nemají v tuto chvíli důvod blokovat ustanovení číslo 34 v odvětvové smlouvě. Kromě růstu mezd je smlouva důležitá pro menší firmy, protože má návaznost na BOZP a ustanovení zákoníku práce. 


Bohdan ŠTĚPÁNEK, předseda SOO DIAMO Dolní Rožínka:
Odvětvová smlouva je pro státní podnik Diamo důležitá i z toho důvodu, že podniková kolektivní smlouva se v několika článcích odvolává právě na vyšší kolektivní smlouvu. Zaručuje například zaměstnancům týden dovolené navíc. Je zde více ustanovení, která mají návaznost na odvětvovou smlouvu. Patří sem i udržení reálných mezd, což je bod, na kterém jsme se zatím nedohodli. Máme informaci, že vedení Diama ustanovení číslo 34 neblokuje. Odvětvová smlouva je důležitá pro odbory a zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele. Například benefity vyplácí náš zaměstnavatel na základě ustanovení vyšší kolektivní smlouvy, a proto i on s odvětvovou smlouvou počítá. 


Jan SMOLKA, předseda SOO Sokolovského regionu:
Nejdůležitějším ustanovením odvětvové smlouvy je mzdová oblast a zde se nemůžeme se zástupci zaměstnavatelů dohodnout. Co si budeme namlouvat, lidi chodí do práce, aby si vydělali a zabezpečili své rodiny. Někteří zaměstnavatelé blokují ustanovení odvětvové smlouvy číslo 34. Je to ale dvojsečná zbraň, která se může obrátit i proti nim. Pokud zaměstnavatelé nepřistoupí k růstu reálných mezd a benefitů, budou mít problémy s udržením stávajícího stavu zaměstnanců. Lidé se nebojí přejít k jinému zaměstnavateli, kde si vydělají víc a budou mít lepší zázemí. Náročnost výkonu práce v hornictví se musí promítnout do mezd. Podnikové kolektivní smlouvy jsou ve firmách již dohodnuté a podepsané, proč se tedy někteří zaměstnavatelé zdráhají akceptovat ve vyšší kolektivní smlouvě článek číslo 34, který je ve firemních smlouvách prakticky ošetřen? 


Josef ZELENKA, první místopředseda OS PHGN, šéf odborového vyjednávacího týmu: 
Odvětvová smlouva je důležitá pro odbory, zaměstnance, ale i pro firmy. Jsou v ní ustanovení návazná na zákoník práce. Podle odvětvové smlouvy se řídí i podnikové kolektivní smlouvy nad rámec zákoníku práce. Je v nich zohledněna činnost našich inspektorů bezpečnosti práce, na jehož základě mohou vstupovat do firem vykonávat kontroly. Odvětvová smlouva zaručuje na základě článku číslo 34 minimální mzdu a tabulkové tarify. Je nepochopitelné, že někteří zaměstnavatelé blokují článek 34, když na firemní úrovni je v podnikových smlouvách ošetřen. Zřejmě se obávají, že v případě problémů budou odbory chtít poškodit zaměstnavatele ve prospěch zaměstnanců. To se nikdy v minulosti ani náznakem nestalo a nemáme to v úmyslu ani dnes ani v budoucnosti. 

 

foto-rada.jpg

Záběr z jednání XI. rady odborového svazu. Na snímku zleva druhý místopředseda svazu Jiří Waloszek, předseda svazu Rostislav Palička, první místopředseda svazu Josef Zelenka a předsedkyně revizní komise Dita Hricová.  

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev
Článek vyšel v HGN č. 3/2023