Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rada svazu jednala o přípravě IX. sjezdu OS PHGN

18. 2. 2020

 

 

Hlavními body jednání rady hornického odborového svazu byla příprava IX. sjezdu OS PHGN. Bezprostředně po ukončení sjezdu zasedne k prvnímu jednání sněm odborového svazu. Jednání rady řídil 2. místopředseda OS PHGN a předseda SHO OKD Rostislav Palička.

 
Předseda OS PHGN Jan Sábel informoval o přípravách IX. sjezdu svazu, který se uskuteční 12. března v odborářském hotelu Olšanka v Praze.  Seznámil členy rady s návrhy na složení pracovních komisí sjezdu, s nominací na nové vedení svazu a předsedu revizní komise.


Předsedové přípravných komisí sjezdu Jan Smolka a Rostislav Palička informovali o výstupech z jednání sjezdové komise pro úpravu Stanov a hospodářského řádu a komise pro přípravu Programu svazu na léta 2020–2024. Rada svazu následně schválila a doporučila IX. sjezdu OS PHGN schválit Program svazu v navrženém znění. Předseda Jan Sábel poté informoval o přípravě I. sněmu svazu, o návrzích na složení pracovních komisí sněmu a předložil návrhy na členy revizní komise na období let 2020–2024.  


Svazový právník JUDr. Antonín Těšík informoval o vyjednávání Dodatku č. 2 ke Kolektivní smlouvě vyššího stupně. 7. října 2019 svaz předložil zaměstnavatelům návrh Dodatku č. 2, v němž navrhl zvýšení tarifů s přihlédnutím k inflaci, růstu minimální mzdy, průměrných výdělků, ale i možnostem jednotlivých podnikatelských subjektů. Po odmítnutí návrhu proběhlo 1. kolo jednání 22. listopadu 2019, kdy nedošlo k dohodě. Dále proběhlo jednání pracovní skupiny 3+3, kdy rovněž nedošlo ke shodě. Při 2. kole vyjednávání zaměstnavatelé předložili nový návrh, který byl však pro svaz nepřijatelný.  Odborový svaz trval na svém návrhu, který podle odborářů neohrožuje žádného z členů Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu (ZSDNP). Ani tentokrát účastníci nedospěli ke shodě. Proto museli iniciativu převzít předsedové odborového a zaměstnavatelského svazu. 20. ledna 2020 zaměstnavatelé předložili nový, vstřícný návrh a odbory s ním vyslovily souhlas. Došlo tedy k dohodě, že bude uzavřen Dodatek č. 2 k odvětvové smlouvě, jehož obsahem bude navýšení tarifních stupňů ve všech tarifních tabulkách o částku 1150 korun od roku 2020. 


Zástupci členských odborových sdružení v radě informovali o situaci ve svých organizacích. V organizačním a různém bodě programu vyslechla rada informaci vedení svazu a svazové právničky Mgr. Markéty Marinkové o jednání rady ČMKOS, o tripartitě a uhelné komisi. 


Rada svazu vzala na vědomí informaci o uzavření smlouvy o úrazovém pojištění s Kooperativou na rok 2020 a vyhodnocení Dohody odborového svazu se Sdružením nájemníků za rok 2019 a uzavření nové dohody pro letošní rok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Kolev