Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reakce MŽP a MF na článek redaktorky Vlkové z MF Dnes: Za Česko zelenější. Vláda připravuje zdanění uhlí a plynu

19. 8. 2019

 

 

Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo financí odmítají, že by, jak tvrdí redaktorka Vlková, připravovala návrh na zavedení uhlíkové daně. Na Ministerstvo životního prostředí, na základě usnesení vlády Sobotkovy vlády z ledna 2017, zamířily z různých rezortů analýzy zpracované externími subjekty, které se zabývají environmentálními a finančními dopady případného zavedení uhlíkové daně v České republice a MŽP je do konce září 2019 zveřejní, jak mu usnesení vlády ukládá.

 

Ministr životního prostředí Richard Brabec i předseda vlády Andrej Babiš se opakovaně vyjádřili, a je to dohledatelné z veřejných zdrojů, že tato vláda zavádět uhlíkovou daň nebude, a nebude o ní ani rozhodovat.

 

Vzhledem k tomu, že se v Evropě opakovaně ozývají hlasy na zavedení evropské uhlíkové daně, je však velmi důležité znát již předem případné dopady zavedení takové evropské uhlíkové daně na Českou republiku pro vyjednávání v rámci EU. Zdůrazňujeme, že zadání a následné zveřejnění studií rozhodně neznamená, jak se snaží redaktorka Vlková implikovat, že Ministerstvo životního prostředí, nebo tato vláda, připravují návrh na zavedení uhlíkové daně.

 

Původní článek z MF Dnes najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/emise-dane-co2-oxid-uhlicity-brusel.A190816_204425_ekonomika_rts

 

img_2396.jpeg

ilustrační foto

 

 

 

 

 

 

Zdroj: MŽP

Foto: ivz