Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem

3. 9. 2021

 

Přibližně před dvěma týdny naše redakce oslovila předsedy několika politických stran, které nejsou v současné době ve vládě. Oslovily jsme SPD, Volný Blok, politické hnutí Přísaha, TOP 09, ODS, KSČM, a předsedy Pirátů a STAN. Včera nám přišla první odpověď a to od Víta Rakušana (STAN). Mgr. Vít Rakušan je český politik a středoškolský učitel, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, od roku 2019 předseda hnutí STAN.

 

 1. Jak se díváte na uzavírání uhelných zdrojů v ČR ? Už dnes jsou slyšet hlasy, že bude nedostatek elektřiny a navíc bude neúnosně drahá.
Poptávka po elektrické energii může růst. Naplnit ji ale musíme z bezemisních zdrojů a to s ohledem jak na klimatické cíle, tak čisté ovzduší. Proto zavírání uhelných zdrojů vnímáme jako nevyhnutelnou věc. Úlohou státu pak je, aby v regionech, kde k útlumu těžby dochází maximálně pomohl.


2. Jak by jste pomohli propuštěným zaměstnancům, kterých se útlum těžby uhlí a odchod od spalování fosilních paliv týká? Můžete popsat jednotlivé kroky?
V první řadě musíme nastartovat kvalitní rekvalifikační programy. Inspirací je pro nás Trade Adjustment Assistance - rekvalifikační program v USA, který pomáhá lidem ve strukturálně postižených regionech. Jeho nastavení, včetně akcentu na dlouhodobou spolupráci mezi klienty a mentory je podle nezávislých studií velmi efektivní a umožňuje klientům návrat na pracovní trh za vyšší mzdy. Nutné je i směřovat veřejné investice do regionů postižených útlumem těžby a stimulovat k tomu i ty soukromé. 


3. Pokud preferujete odklon od uhlí, chcete ho nahradit jádrem nebo obnovitelnými zdroji, které se v našich podmínkách ukazují bez úložiště jako nedostatečné?
Na otázku energetického mixu je bez aktualizované státní energetické koncepce těžké odpovídat. Nicméně vzhledem k očekávané poptávce po elektrické energii (stimulované i elektromobilitou), preferujeme jak výstavbu obnovitelných zdrojů, tak budoucí investice do modulárních jaderných reaktorů, které zajistí stabilitu sítě. Obnovitelné zdroje bychom pak podporovali pomocí aukcí, které se v zahraničí ukazují jako velmi efektivní a pro veřejné finance přívětivější než zaručené výnosy. 


4. Jak se díváte na podporu obnovitelných zdrojů, má stát každý rok investovat desítky miliard do OZE? Neměl by raději investovat urychleně do jádra?
Stávající podpora obnovitelných zdrojů není efektivní. OZE bychom podporovali pomocí aukcí a byly technologicky neutrální. Vzhledem k blízkému termínu odklonu od uhlí a pokaženým tendrem na dostavbu Dukovan si ale nelze vybírat mezi jádrem a OZE. Musíme investovat do obou a vytvořit harmonický energetický mix. Na to ale potřebujeme aktualizovat státní energetickou koncepci, což vláda bohužel stále neudělala.


Výroba OZE z některých zdrojů je v současné době díky technologickému pokroku efektivní. Problémem je zálohování této energie. 


5. Co si myslíte o Německu, které ohlásilo odchod od jaderné energie, odklon od uhlí v roce 2038 a urychleně chce dobudovat plynovod Nord Steam 2, i když je plyn rovněž fosilní palivo? Když to udělá ČR, nestaneme se nebezpečně závislí na Německu?
Německý náhlý odklon od jaderné energie byl chybou a to i z hlediska ochrany klimatu. 
Nord Stream 2 považujeme za strategické riziko vzhledem k závislosti na ruském plynu a pro naše východní spojence je to krajně rizikový projekt. Z pohledu české energetické bezpečnosti je ale Německo jako tranzitní země nejbezpečnější variantou.
Ruský plyn je tedy jak bezpečnostní riziko, tak nevhodné dlouhodobé řešení pro bezemisní ekonomiku a to hlavně kvůli únikům metanu, který je potentnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý.


I vzhledem k německému postupu je pravděpodobné, že se během tohoto desetiletí zhorší dostupnost energie a v naší energetické koncepci s tímto faktem musíme počítat.


6. Co se vaší straně povedlo prosadit v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji ?
V Moravskoslezském kraji se tématu těžby věnuje Lukáš Černohorský společně se Zuzanou Klusovou od roku 2012, kdy OKD požádalo o rozšíření těžby v dalších zastavěných částech a hrozilo také zahájení těžby v Beskydech, v Dole Frenštát. Už tehdy jsme upozorňovali na finanční rizika, dopady na životní prostředí i na fakt, že Evropa směřuje k odklonu od uhlí a my to zjevně ignorujeme. Snažili jsme se zabránit předčasné a hlavně zbytečné devastaci městské části Staré Město. Upozorňovali jsme na to, že desítky milionů, které ročně konzervace Dolu Frenštát stojí a také sta milionové částky investované do výkupů nemovitostí v Karviné Starém Městě mohou přijít vniveč a prohloubit finanční problémy těžařského kolosu. Naše obavy se poté potvrdily a OKD se dostalo do kritické finanční situace. Apelovali jsme, aby se kraj i města začala vážně zabývat transformací průmyslu i energetiky. Zuzana Klusová následně jako první již na jaře 2020 apelovala na OKD, aby řešilo rizika nákazy Covidem 19 v důlním prostředí. Bohužel naše rady nepadly na úrodnou půdu. Lukáš Černohorský uspořádal několik kulatých stolů k uzavření Dolu Frenštát, kde se po mnohaletém jednání dospělo k tomu, že budou skutečně těžní věže a další černé stavby odstraněny.


7. Vaše strana kritizuje kroky současné vlády ve věci uhelného průmyslu. Jak a co byste udělali vy?
Naše koalice navrhuje ukončení spalování uhlí nejpozději k roku 2033. V roce 2038, který k odstupu od uhlí navrhuje vláda, se spalování uhlí již ekonomicky nevyplatí. Proto musíme připravit uhelné regiony a průmyslový sektor na přechod k jiným zdrojům mnohem dříve. Podporujeme přechod na lokální obnovitelné a jaderné zdroje tak, aby byl nový energetický mix udržitelný a co nejšetrnější k lidskému zdraví i životnímu prostředí.


Pro konkrétní kroky je třeba nejdříve aktualizovat již starou a na současné cíle a technologický pokrok nepřipravenou energetickou koncepci. S ní pak můžeme cílit na modernizaci naší energetiky, odstavení uhlí a systémovou pomoc zasažený regionům, včetně rozumného vynakládání zdrojů z Fondu pro spravedlivou transformaci (investice do projektů moderní energetiky, infrastruktury a rekvalifikace). 

 

 

rakus--an.jpg

Vít Rakušan, předseda hnutí STAN

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: vitrakusan.cz

ivz