Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s předsedou Sdružení hornických odborů

24. 11. 2017

 

 

Od začátku listopadu je novým předsedou Sdružení hornických odborů (SHO) Rostislav Palička, když ve funkci nahradil dnes už bývalého předsedu Jaromíra Pytlíka. Ten odstoupil z osobních důvodů ze všech funkcí v odborech. Naše redakce proto novému předsedovi položila na začátku jeho funkčnímu období několik otázek.

 

Co je pro odbory v současné době prioritou?


Je zapotřebí připomenout, že jsem nastoupil do funkce v době, kdy se OKD nachází stále ještě v insolvenci. Takže prioritou odborů ne, že je, ale musí být projít se zaměstnanci insolvencí do nové společnosti a stabilizovat tak pracovní místa a hlavně zajistit, aby zaměstnanci na těchto místech dostávali slušnou mzdu.


Čeho byste chtěl v nové funkci dosáhnout?


Nejde v této funkci říct, čeho chce předseda dosáhnout. Předseda SHO má podle mého názoru být ten, kdo koordinuje společnou činnost základních organizací a má reagovat na potřeby členských organizací. Ale samozřejmě, blíží se konec platnosti kolektivní smlouvy OKD, rovněž se pravděpodobně blíží konec insolvence a tím pádem skončí nárok zaměstnanců OKD čerpat příspěvek z nařízení vlády číslo 167. Pokud se podaří uzavřít novou kvalitní podnikovou kolektivní smlouvu v OKD a pokud se podaří vyřešit příspěvek ze zmíněného nařízení vlády pro propouštěné zaměstnance, bude to v dnešním politickém prostředí úspěch. Naším cílem je vyjednat co nejlepší mzdové podmínky pro všechny zaměstnance OKD, včetně těch, kteří nejsou v odborech.


Můžete zhodnotit práci odborů v minulém období?


Jsem přesvědčen, že se není za co se stydět. Toto období bylo mimořádně hektické a jsem pevně přesvědčen, že SHO pod vedením Jaromíra Pytlíka rozhodně nezklamalo a naopak za obrovské spolupráce s Odborovým svazem PHGN dosáhlo podstatných úspěchů. Samozřejmě chápu, že je těžké, aby to ocenili zaměstnanci, kterým klesá mzda, a jejich řady stále řídnou. Ale je třeba si vzpomenout, že nám hrozil reálný konkurz společnosti, že jsme museli řešit nedostatek peněz na mzdy. Za pochodu jsme rovněž řešili ukončení těžby na Dole Paskova při zrušení sociálního programu, což pro mne osobně jako předsedu důlní odborové organizace byla a stále je velice smutná a osobní záležitost. Složité to bylo i v tom, že nám nebyla veřejnost a dokonce ani některé odborové organizace zrovna nakloněny při prosazování dřívějších odchodů horníků do důchodu a byly tu další překážky, které bylo nutné překonat.


S vedením OKD je odborové sdružení stále v kontaktu, probíhají pravidelná jednání. Jak se vám s vedením OKD spolupracuje?


Jsou oblasti, kde je spolupráce na dobré úrovní, ale například při vyjednávání o mzdách nedochází ke shodě, ale ke kompromisu. V OKD se naposledy velmi mírně přidávalo v polovině roku 2015 a především v první části letošního roku se firmě dařilo, proto je zde zcela legitimní nárok zaměstnanců na navýšení mezd. I vedení OKD uznává, že je potřeba mzdy navýšit, avšak každá strana má jinou představu o konkrétním navýšení mezd.


Co se podle vás hornickým odborům povedlo a co naopak berete jako prohru?


Pokud se týká úspěchů, to bych se opakoval. Jako prohru vnímám, že stále mnoho zaměstnanců OKD parazituje na kolektivní smlouvě tím, že nejsou v odborech. Měli by si uvědomit, že je odbory, zejména a v dnešních pohnutých časech, potřebují. Hornická solidarita by neměla být jen prázdným pojmem. Bez silných odborů se budou i zájmy těchto zaměstnanců hůř prosazovat a může se stát, že jednoho dne nebudou už mít na čem a na kom parazitovat.

 

dsc_2575.jpg

Předseda Sdružení hornických odborů (SHO) Rostislav Palička

 

 

 

 

 

 

ivz