Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s premiérem Andrejem Babišem

28. 3. 2019

 

 

Jak dlouho se ještě bude těžit v OKD je pro zaměstnance této černouhelné společnosti asi nejdůležitější informace na kterou by chtěli znát odpověď. Podle premiéra Andreje Babiše by těžba mohla pokračovat možná i do roku 2030. Naše redakce premiéra oslovila a položila mu několik otázek.

 

Jaký je Váš pohled na současnou situaci OKD?

OKD se daří, je v dobré kondici, mám z toho radost. Když na tom bylo OKD nejhůř, podal jsem pomocnou ruku a díky tomu se podařilo odvrátit hrozbu bankrotu, který by ze dne na den připravil o práci tisíce lidí, kteří pro OKD pracují. Je důležité, že OKD prošlo úspěšnou reorganizací a teď hledá ten nejlepší způsob, jak dál využít svůj potenciál. Teď je nejdůležitější vydržet a pokračovat v nastoupeném směru rozvoje OKD.

 

Většina zaměstnanců OKD by ráda věděla jak dlouho se ještě bude v OKD těžit. Odpověď není určitě jednoduchá, ale i přesto Vás požádám, zda by jste se o to nepokusil.

Všichni se v souvislosti s OKD starají jen o těžbu. Je reálné, že při dobrých hospodářských výsledcích se vyplatí těžit i po roce 2027. Vedení firmy má ale jasný úkol zabývat se byznysovými příležitostmi, které se pro OKD nabízejí mimo oblast těžby. OKD těch příležitostí musí umět využít a připravit se na éru po útlumu těžby.

 

Je stát připraven pomoci horníkům po skončení těžby uhlí a jak?

Kdybych OKD nepomohl, horníci by nejspíš už v roce 2016 přišli ze dne na den o práci. Až jednou skončí těžba, budou pokračovat útlumové práce, které také budou vyžadovat nemálo zaměstnanců. Vedení OKD se však musí zároveň zaměřit na jiné příležitosti v byznysu, což přinese další možnosti pracovního uplatnění, samozřejmě i pro horníky. Vláda toto jejich úsilí může podpořit svým programem Restart.

Rád bych zdůraznil, že Ostravsko má pro restrukturalizaci ze všech regionů s poklesem těžby uhlí nejlepší předpoklady. Jsou zde i jiné průmyslové aktivity, je zde zázemí vysokých škol, velký vnitřní trh pro rozvoj služeb atd.

 

V současné době se v Evropě začíná projevovat nedostatek koksovatelného uhlí. Jedno z nejkvalitnějších je přitom z OKD. Myslíte, že se bez něj průmysl obejde?

Samozřejmě, že průmysl takové uhlí vhodné pro koksování potřebuje a nevidím důvod ho netěžit, pokud o něj bude poptávka. Bylo by špatné, kdybychom tuto výhodnou tržní situaci nedokázali využít.

Ale to uhlí v OKD jednou dojde a my s tím musíme počítat a připravit se na to. Každý v byznysu dneska ví, že význam uhlí bude postupem času klesat. Je potřeba to brát jako příležitost pro celý region. Zahájená restrukturalizace OKD může do budoucna nastartovat rozvoj a proměnu průmyslu v celém Moravskoslezském kraji.

 

dsc_0440-1.jpg

Premiér Andrej Babiš na sněmu OS PHGN

 

 

 

 

 

 

red, ivz