Jdi na obsah Jdi na menu
 


SHO:Otevřená výzva Vládě ČR

30. 3. 2017

 

 

Hornické odbory pozorně sledují současný vývoj v OKD v souvislosti s možným zapojením státu. Od samého počátku krize v OKD jsme přesvědčeni, že bez účinné pomoci a bez přímého dohledu státu je budoucnost OKD velmi nejistá. Rovněž tripartita Moravskoslezského kraje se už v roce 2016 zabývala problematikou OKD a potvrdila nutnost vazby OKD a státu.

Jsme znepokojeni spory mezi ministerstvem financí a ministerstvem průmyslu a obchodu o to, pod který resort by měla firma podléhat v případě, že ji stát koupí. Tyto spory by mohly nakonec způsobit bankrot OKD. Otálením se situace každým dnem jen zhoršuje. O kupujícím subjektu by jste měla, Vážená vládo, rozhodnout co nejrychleji, je to Vaše zodpovědnost. Z praktického a profesního hlediska se odbory přiklánějí k státnímu podniku Diamo, ale je jen na vládě jak rozhodne.


Složitá a nebezpečná situace v OKD nemůže být zástupci vládních stran zneužita 
v předvolebním souboji politických stran!

Upozorňujeme na nebezpečí bankrotu a rozprodání majetku OKD, a. s., 
kde hrozí hromadné propouštění a sociální nepokoje.

Rovněž hrozí, že stát (z kapes daňových poplatníků) v konečném důsledku nakonec uhradí veškeré náklady na technickou likvidaci a sociální náklady, a to nepoměrně vyšší, než při odkupu.

Dne 24. února 2017 proběhl Sněm Sdružení hornických odborů, který vzhledem ke kritické situaci, rozhodl o prodloužení stávkové pohotovosti až do doby, kdy bude OKD stabilizováno!

S touto výzvou se ztotožňuje a plně ji podporuje vedení OS PHGN (Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu) v čele s předsedou Janem Sábelem a také vedení ČMKOS (Českomoravská konfederace odborových svazů) v čele s předsedou Josefem Středulou!

Vážení členové Vlády ČR,
jménem zaměstnanců OKD Vás žádáme, abyste podnikli veškeré možné kroky ke stabilizaci OKD, a.s. a učinili neprodleně nabídku k odkupu OKD, a.s.


V Karviné dne 30. 3. 2017

S pozdravem Zdař Bůh 

Ing. Jaromír Pytlík, Štefan Pintér, Ing. Luděk Procházka, Rostislav Palička, Jiří Waloszek, Ing. Petr Karkoška, Bc. Monika Němcová

 

 

 

 

Originál na stažení (PDF): zde