Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slezská univerzita představila oficiální podobu vzdělávacího a vědecko-výzkumného parku Eden Silesia

20. 1. 2023

 

Eden Silesia je jedním z pilířů přeměny Karvinska z oblasti negativně poznamenaného těžbou uhlí v inspirativní a atraktivní území a jedním ze zásadních strategických projektů, který se bude ucházet o evropské finance z Fondu pro spravedlivou transformaci. Od zveřejnění prvotních představ v březnu minulého roku, které se inspirovaly úspěšným projektem Eden project v Cornwallu ve Velké Británii, je Eden Silesia předmětem diskusí a zájmu široké veřejnosti. Jak ale bude tento vzdělávací a vědecko-výzkumný park skutečně vypadat, je jasné až nyní, a to z nedávno úspěšně dokončené studie proveditelnosti. Oproti původním představám získala hlavní budova nový design a celý park se ze strategických důvodů posunul blíže městu Karviná.  


Studii proveditelnosti pro Slezskou univerzitu zpracovávala britská společnost Eden Project International, která má četné zkušenosti s výstavbou podobných projektů po celém světě. Finální architektonický návrh Edenu Silesia v Karviné odráží hlavní téma projektu: propojení člověka s přírodou. „Při tvorbě architektonické studie jsme se nechali inspirovat přírodou a její schopností vytvářet krásný a efektivní design,“ komentuje finální podobu projektu prorektor pro strategii a komunikaci Slezské univerzity doc. Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D. a dodává: „Snaha o co nejnižší energetickou i ekonomickou náročnost stavby vedla ke zmenšení rozsahu centrální budovy, ve které bude soustředěna hlavní část vzdělávacích aktivit pro studenty naší univerzity i pro veřejnost.“ 


Vnitřní prostor centrální budovy, jejíž podobu navrhlo světově známé londýnské architektonické studio Grimshaw, bude v mnoha ohledech unikátní. Veřejnost se může těšit na různorodé vzdělávací aktivity i procházky nově vypěstovaným lesem s porostem a rostlinami příbuznými s prehistorickou flórou, ze které vznikalo uhlí. Další okrasné i užitkové zahrady včetně vodních ploch o celkové rozloze cca 50 hektarů nabídnou návštěvníkům prostor pro odpočinek i kulturní vyžití.


K novému vzhledu centrální budovy se vyjádřil i 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Jakub Unucka, Ph.D., MBA: „Jsem zvědav, jestli nová podoba Edenu bude lidem více připomínat indiánské týpí, sopku nebo kovářský hamr. Ale ať tomu budeme říkat jakkoliv, tak kontrast této moderní zelené a architektonicky zajímavé budovy s betonovou skipovou věží dolu Darkov v sousedství bude zcela jistě novým symbolem změny Karvinska. A pokud se opravdu povede k vytápění a chlazení použít zelenou energii, bude to jasný důkaz toho, že tento dosud černý region se opravdu může změnit k lepšímu. A samozřejmě jsem moc rád, že se studie proveditelnosti potvrdila naše předpoklady o tom, že tento projekt bude nejen pěkný, ale i ekonomicky udržitelný.“ 


Finální lokalita parku se posunula blíže centru Karviné, tedy blíže lidem. Náměstek primátora statutárního města Karviné Ing. Lukáš Raszyk k lepší dostupnosti parku pro obyvatele Karviné říká: „Jsem přesvědčen, že se nová lokalita výrazně pozitivně odrazí na životě ve městě a jeho okolí. Přesun do blízkosti města zajistí lepší začlenění do celkové infrastruktury města pro jeho následnou obsluhu a využití.”


V areálu také vznikne unikátní univerzitní kampus pro výuku nového studijního programu zaměřeného na regenerativní rozvoj regionu a krajiny, který připravuje Slezská univerzita společně s Mendelovou univerzitou v Brně. Bude tu i prostor na profesní praxi studentů Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné i opavských součástí Slezské univerzity. Areál však nebude určen jen pro vysokoškolské studenty: 


„V rámci vzdělávacích aktivit připravujeme bohatý program pro všechny věkové skupiny. Nabídneme krátkodobé i dlouhodobé vzdělávací kurzy pro širokou veřejnost i žáky mateřských, základních a středních škol. Dále plánujeme pořádání letních škol, příměstských táborů, odpoledních kroužků apod., do kterých se primárně zapojí obyvatelé z blízkého okolí. Vítáni budou také individuální návštěvníci, pro které budou připraveny komentované prohlídky či vzdělávací „samostudium“, odpočinkové zóny, místa pro aktivní trávení volného času i možnost občerstvení. V areálu bude také možné pořádat nejrůznější kulturní vystoupení nebo komunitní akce,“ uzavírá lákavou, leč zatím virtuální prohlídku Tomáš Gongol.


Na návštěvu tohoto unikátního projektu si ale veřejnost musí ještě chvíli počkat. Pokud bude projekt schválen k financování z Operačního programu Spravedlivá transformace (rozhodnutí se předpokládá začátkem druhého pololetí 2023), budou ještě letos zahájeny potřebné projekční práce. Se samotnou realizací stavby se pak počítá v letech 2026-2027.

 

eden-silesia_2023.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: Krajský úřad Moravskoslezského kraje