Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sokolovská uhelná bude propouštět, odbory vyjednaly pro lidi vysoké odstupné

5. 3. 2020

 

 

Těžařská společnost Sokolovská uhelná (SU) v závěru loňského roku oznámila, že začne s plánovaným útlumem těžby. S tím souvisí i odchod zhruba tisícovky zaměstnanců. Důvodem je tlak na omezení těžby a zpracování uhlí a ceny emisních povolenek. Podle majitele SU Františka Štěpánka firma už zaplatila na povolenkách přes čtyři miliardy korun a Sokolovský region z toho nemá nic. Firma je největším zaměstnavatelem na Sokolovsku.


Na podobné případy pamatuje i kolektivní smlouva uzavřená pro letošní rok. „V ní je zakotveno slušné odstupné pro ty, kteří budou muset naše řady opustit,“ řekl novinám HGN předseda Sdružení odborových organizací SU Jan Smolka.  Za této situace se 19. února konala celopodniková odborová konference. Předcházely ji schůze závodních výborů Zpracování a Těžby, na kterých odboráři zhodnotili výsledky dosažené v roce 2019 a program na rok 2020. Jednalo se o hospodaření a o všem, co s tím souvisí a má vliv na chod odborových organizací.  „Celopodniková konference se konala za účasti osmi členů vrcholného managementu.


Sokolovské uhelné v čele s předsedou dozorčí rady Františkem Štěpánkem. Společně jsme zhodnotili dosažené výsledky roku 2019 a výhled do roku 2020. A ten není optimistický. Příčinou jsou poplatky za emisní povolenky a další odvody, které mají negativní dopad na region i budoucnost těžby hnědého uhlí na Sokolovsku. Jak jsme byli vedením informováni, tyto problémy vyvrcholily a vrcholí přípravou na určité omezení provozů Sokolovské uhelné. První část, která se připravuje, je zastavení provozu plynárenské větve na výrobu energo plynu a jeho dalšího zpracování pro výrobu elektrické energie. Mělo by k tomu dojít v červenci a už nyní je jasné, že to bude mít vliv i na ostatní provozy. SU je navzájem technologicky provázaná, od těžby až po zpracování, takže se to dotkne nejen zpracovatelské části, ale dojde k omezení těžby uhlí. To bude mít za následek postupné snižování stavu zaměstnanosti v celé SU,“ vysvětluje Jan Smolka.  Podle Smolky se v současné době vše připravuje, vytypovávají se zaměstnanci z jednotlivých provozů, kterých by se uvedené omezení zpracování i těžby v budoucnu dotklo. „Odbory jsou samozřejmě u toho, spolupracují s vedením společnosti na přípravě všech věcí a mají zájem, aby snižování stavu zaměstnanců probíhalo sociálně únosně. To se promítlo i na celopodnikové konferenci, odboráři se zajímali o přípravu a schválení odstupného v případě nuceného odchodu zaměstnanců z firmy. 


 Dvanáctinásobek mzdy pro odcházející zaměstnance 
 
„Na podobné případy pamatuje kolektivní smlouva pro letošní rok. V ní je zakotveno slušné odstupné pro ty, kteří budou muset naše řady opustit. Byla to pro odbory stěžejní otázka. Podali jsme zaměstnavateli návrh na odstupné až po dvanáctinásobek měsíční mzdy. To se podařilo a naše návrhy v kolektivní smlouvě na rok 2020 jsme nejen obhájili, ale už s vedením podepsali. Nyní se snažíme zaměstnancům vysvětlovat, že zaměstnavatel měl zájem udržet stav zaměstnanosti, dokud to bylo ekonomicky alespoň trochu únosné. Nyní následuje poslední krok, kterým je rozvázaní pracovního poměru a vyplacení odstupného podle platné kolektivní smlouvy. Není to pro nás nic příjemného a musíme s tím umět žít,“ svěřuje se Jan Smolka, který si marně vybavuje, kdy se Sokolovské uhelné naposledy přihodila taková událost a musela propouštět. Firma si poradila i při nenadálém skluzu zeminy do bývalé šachty Družba, ve které pracovalo tisíc horníků. Postupně byli z Družby převedeni do ostatních provozů, aniž by musela firma dát jedinou červenou kartu. „Bohužel, v současnosti to již nelze, platby za emisní povolenky nás dostávají do červených čísel a s tím se firma už neumí vyrovnat bez toho, aniž by omezila určitý provoz a snížila tak platby za emisní povolenky hlavně do budoucna,“ lituje Smolka. 


 Průměrná mzda 37 329 korun 
 
„Rok 2020 je pro firmu, odbory i zaměstnance zlomový. Spolupracujeme se starosty okolních obcí a měst. Hledáme možnosti nabídek práce pro naše zaměstnance, kteří budou nuceni odejít. Cílem je mít seznam pracovních míst, aby se lidi mohli, až přijde čas, rozhodovat, zda využijí nabídky ostatních zaměstnavatelů. Snažíme se předejít dalšímu odlivu lidí  z nejmenšího kraje v České republice. Kraje  s nejnižším průměrným výdělkem v republice. To ale neplatí pro největšího zaměstnavatele  v Karlovarském kraji, kterým je právě Sokolovská uhelná. Podle kolektivní smlouvy na letošní rok jsme opětovně vyjednali zaručený nárůst o 1000 korun proti dosažené výši v roce 2019.  V letošním roce bychom měli podle kolektivní smlouvy dosáhnout průměrné mzdy ve výši  37 329 korun. Takže i přes ohromné potíže, které před námi jsou, se odborům v Sokolovské uhelné podařilo nasmlouvat kromě obvyklých benefitů velice solidní růst zaměstnaneckých mezd včetně nadstandardního odstupného pro odcházející zaměstnance. Odbory se se budou i nadále aktivně podílet na tom, aby největší zaměstnavatel v Karlovarském kraji, Sokolovská uhelná, mohla existovat, vyrábět a zaměstnávat lidi i v dalších letech. 

 

smolka.jpg 

Jan Smolka

 

 

 

 

 

       
 Autor, foto: Petr Kolev