Jdi na obsah Jdi na menu
 


Společnost OKD od dnešního dne přeruší těžbu na všech svých lokalitách

3. 7. 2020

 

Důl ČSM-Jih, ČSM-Sever a Důl ČSA přeruší od pátku 3.7. 2020 svůj provoz. Přerušení těžby se tak bude týkat všech lokalit včetně Dolu Darkov. Tam OKD přistoupilo k ukončení těžby z důvodů vyššího počtu nakažených zaměstnanců Covid-19 už 22. 5. 2020.

 

„Jedná se o rozhodnutí, ke kterému naše společnost přistoupila po zjištění nám v tuto chvíli známých výsledků z plošného testování na lokalitě ČSM. Od chvíle, kdy jsme evidovali prvního nemocného zaměstnance jsme přijali mnoho protiepidemických opatření, plnili jsme všechna nařízení Krajské hygienické stanice včetně omezení kontaktu mezi směnami. Již v návaznosti na první plošné testování byla přerušena těžba na dole Darkov. Věřili jsme, že všechny uvedené snahy přispějí k zamezení šíření epidemie COVID-19 v naši společnosti. Následná testování na dole ČSM však potvrdila vysoký výskyt pozitivních případů. Nejsme epidemiologickými odborníky a nadále plně důvěřujeme odborníkům z krajské hygieny, po uvážení výše uvedeného jsme se však sami rozhodli přerušit těžbu na dobu šesti týdnů na všech dolech OKD“, sdělila Vanda Staňková, předsedkyně představenstva OKD.

V dolech OKD budou od pátku probíhat práce na zajištění pracovišť na dlouhodobou odstávku.

„Následně budeme provádět pouze nezbytně nutné práce pro zajištění bezpečnosti dolů. Udržovat je bude kolem 200 zaměstnanců na každé lokalitě. Při přechodu na přerušení provozu a následně před opětovným zahájením provozu bude počet fárajících zaměstnanců vyšší, a to kvůli důkladné přípravě.Přerušení se týká kromě těžby také ražení důlních děl, vybavování a likvidace porubů, upřesnil ředitel provozu OKD David Hájek.

Zaměstnanci, na které se bude vztahovat přerušení provozu, a tudíž budou mít překážku na straně zaměstnavatele, budou pobírat plnou průměrnou mzdu. Vedení OKD dnes také seznámilo se svým návrhem přerušení těžby svého akcionáře i konečného vlastníka.

„S iniciativou vedení OKD ohledně přerušení těžby na všech lokalitách OKD jsem seznámen“, dodal Marian Klásek, předseda představenstva společnosti Prisko.

OKD v tuto chvíli nechystá ani obnovení těžby na Dole Darkov a to i přes to, že se do práce vrací již uzdravení zaměstnanci převážně z této lokality.

„K dnešnímu dni se nám po nemoci vrátilo 158 zaměstnanců převážně z lokality Darkov. Jsme velmi rádi, že převážná část našich nemocných zaměstnanců má bezpříznakový průběh onemocnění, i přes to považujeme za odpovědné přerušit těžbu na dobu šesti týdnů a přizpůsobit provoz aktuální situaci, dodal výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

 

dsc_0163.jpg

Důl Darkov (OKD)

 

 

 

Poznámka: Na dolech ČSM Sever a ČSM Jih bylo odebráno celkem 3403 vzorků, pozitivních vzorků bylo celkem 704, z toho 523 u zaměstnanců české národnosti a 181 u cizinců různých národností. Podíl pozitivně testovaných zaměstnanců z celkového počtu zaměstnanců činí cca 18%, podíl pozitivních výsledků ze skutečného počtu odebraných vzorků je přes 20%. Pozitivně testované osoby jsou do značné míry zcela bezpříznakové, dále je mnoho těch, kteří mají minimální příznaky.

 

 

 

 

 

 

Zdroj: OKD a.s., KHS MSK.

Foto: ivz