Jdi na obsah Jdi na menu
 


Středula: Hornické odbory jsou cenným členem ČMKOS

7. 6. 2022

 

Co mohou udělat odbory, konkrétně ČMKOS, pro to, aby se trend stálého zdražování základních životních potřeb zastavil, nebo alespoň zmírnil? Na to se HGN zeptal předsedy ČMKOS Josefa Středuly, který přijel 17. května do Karlovarského kraje na setkání s odboráři porcelánky THUN a Sokolovské uhelné, která je v regionu největším výrobcem elektřiny a tepla a zaměstnavatelem.


Je ČMKOS schopná tlakem na vládu tento negativní trend zastavit? 
Odborová centrála jednoznačně vládě od ledna dává jasně najevo, že máme být soběstační v produkci potravin, v lécích, ideálně alespoň na evropské úrovni, a zejména soběstační ve výrobě elektrické energie a tepla. Pokud se tak nestane, krize se bude dál prohlubovat. Říkáme vládě a politikům, že ČR má vlastní zdroje energií a měla by jich využívat, zejména s ohledem na energetickou krizi, která nastala. Dále na možnost, že Rusko může kdykoliv uzavřít dodávky plynu, nebo s ohledem na rostoucí ceny elektřiny, plynu a nafty, na rostoucí ceny emisních povolenek. Z těchto důvodů bychom měli naše vnitřní zdroje využívat, jak to jenom jde. Platí to i pro hnědé energetické uhlí ze Sokolovské uhelné, ve firmě, která se podílí rozhodujícím způsobem na výrobě a zásobování kraje elektrickou a teplem. Každý politik by si měl uvědomit, jaké dopady na firmy a zaměstnance má utlumování těžby uhlí, na dodávky elektrické energie a tepla, na ekonomiku a hospodářství státu, ale i na každého občana. Sokolovská uhelná produkovala z uhlí také plyn, ale tlakovou plynárnu musela kvůli nesmyslným cenám emisních povolenek uzavřít a propustit kolem 800 zaměstnanců. Když nebudeme mít dostatečný přívod plynu nebo zásoby uhlí, teplárny nedodají lidem do domovů teplo a mnohé firmy zkrachují a budou propouštět. Proto vládě stále zdůrazňujeme, že je nutné v krizi konečně využívat naše vnitřní zdroje a zachovat si v tomto ohledu soběstačnost.

 

Odborový mítink, který se uskuteční v Praze 5. září, bude orientovaný zřejmě tímto směrem? 
Ano, mítink bude podle mého soudu velice bojovný. Zdaleka jsme nedošli na vrchol zdražování, které se může ještě drastičtěji promítnout do spotřebních cen. Rozhodli jsme se proto, že uspořádáme manifestační mítink v přibližně ve stejném termínu, jak to děláme od roku 2015, s výjimkou covidových let. Vzneseme požadavky na odpovídající růst mezd při kolektivním vyjednávání ve firmách. Vzneseme požadavky, aby vláda připravila plán hospodářského růstu, zajistila usměrňování cen a podobně. Již na sjezdu ČMKOS jsme tyto požadavky nastolili, a pokud vláda neučiní kroky ve prospěch obyvatelstva, bude se náš tlak stupňovat i nad rámec manifestačního mítinku. 


Jak byste přirovnal úroveň spolupráce s hornickými odbory, na jejichž akci jste přijel? 
Jako předseda ČMKOS jsem zažil dva předsedy odborového svazu, Jana Sábela a nyní Rostislava Paličku. Oceňuji, že stávající předseda, bývalý hornický předák, je odborový srdcař, práce pro odbory a lidi ho baví. Prokázal to už v dobách, kdy bojoval za odboráře a zaměstnance v OKD. V odborové centrále oceňujeme jeho zápal, zájem, schopnost naslouchat a zároveň srozumitelně a jasně formulovat myšlenky pro členy. Jsem rád, že s ním mohu spolupracovat. Neumím si v této těžké době představit, že by v čele odborového svazu stál někdo jiný. On má schopnost dávat věci do syntézy, umí je naformulovat tak, že jsou akceptovatelné na jednání tripartity i na radě ČMKOS. Z mého pohledu je předseda Rostislav Palička cenným členem našeho týmu a OS PHGN je postaven naroveň ostatním průmyslovým svazům. Pro mě a pro členy vedení a rady ČMKOS je potěšením s ním spolupracovat. 

 

dsc_0503.jpg

Předseda ČMKOS Josef Středula při jednom z fárání do dolu v OKD.

 

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Petr Kolev

Foto: ivz

Článek vyšel v HGN č.6/2022