Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taraba: Odborářům pomáháme vyřídit žádosti o příspěvky na bydlení do šesti dnů

11. 2. 2022

 

Na příspěvky na bydlení dosáhne v souvislosti s dražšími energiemi širší okruh lidí, dávky budou navíc vyšší. Změny schválil ve vládní novele o státní sociální podpoře Senát. Těmto domácnostem se výdaje na bydlení zvýší v průměru o více než 1300 korun. Normativ budou mít stejný jako vlastníci bytů. Ne každý ale z různých důvodů bude schopný odhadnout nárok na něj, připravit potřebné dokumenty a doručit je na úřad práce, třeba i online. V takovém případě se mohou členové odborů obrátit o pomoc na Sdružení nájemníků ČR (SON), které nabízí bytové a sociální poradenství a provozuje regionální poradenská centra na celém území ČR.


V loňském roce zkrachovali obchodníci s energiemi, největším z nich byla společnost Bohemia Energy, která zabezpečovala přes milion domácností. V životě nájemníků tak došlo k radikální změně. 
„Často se jedná o starší občany a vdovy po hornících. Například naše klientka, sedmdesátiletá vdova, platila v bytě dva plus jedna za plyn a elektřinu zálohy 3000 korun. Po krachu Bohemia Energy vylétly poplatky na 12 tisíc korun a ona přitom měla důchod 13 200 korun měsíčně,“ popsal HGN předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba. Dodal, že SON zahájilo jednání s ministerstvem práce a sociálních věcí a po změně vlády se podařilo prosadit změnu sociální dávky, tedy příspěvek na bydlení. 


Nájemníci bývalých bytů OKD dostávají až 700 Kč měsíčně „Vyřizování chvíli trvalo a postižení lidé neměli z čeho hradit po dobu dvou až tří měsíců enormní zálohy. Prosadili jsme proto mimořádnou jednorázovou dávku v hmotné nouzi ve výši až 50 tisíc korun, pokud se prokáže potřebnost žadatele. Naši klienti získali až čtyři měsíce na to, aby si našli nového dodavatele energií a nepřišli při tom o střechu nad hlavou,“ pokračoval Taraba. 


Sdružení nájemníků uzavřelo také smlouvu s Asociací nájemného bydlení, konkrétně se švédskou společností Heimstaden, která vlastní 42 tisíc bývalých bytů OKD. Minimálně ve dvou třetinách bytů stále žijí bývalí horníci, jejich rodiny nebo vdovy. „S vedením švédské firmy jsme uzavřeli memorandum, na jehož základě Heimstaden poskytuje potřebným nájemníkům příspěvek až 700 korun měsíčně. To je naprosto mimořádné, často se takto nechovají ani obce,“ zdůraznil předseda SONu. Při změně dodavatele energií řada lidí tápala a nevěděla, jak postupovat. SON jim pomáhá vyplnit doklady k tomu, aby mohli vyměnit takzvaného nouzového dodavatele energie za stabilního dodavatele. 


„Jednali jsme i s novými dodavateli. Například společnost Innogy přislíbila, že pokud se lidé obrátí na ně, tak maximální cena energií bude ještě na úrovni smluv z let 2000 až 2021. Oproti nouzovému stavu se zálohy dostaly zpátky na 40 procent, což znamená, že domácnosti měsíčně ušetří až 8000 korun,“ řekl Milan Taraba. 
Doplnil, že pomoc SONu členům odborů trvá i nadále, sdružení jim i letos pomáhá vyplnit dotazníky, ukončit vztah s nouzovým dodavatelem energií a zabezpečit řádného dodavatele energie. U společností ČEZ, Innogy a PRE Sdružení nájemníků dojednalo kromě výše zmíněného příspěvku i únosné ceny za energie. 


A jaké výhody mají členové našeho odborového svazu? Podle smlouvy o vzájemné spolupráci, která trvá již 26 roků, Sdružení nájemníků ČR zajišťuje pro členy OS PHGN služby bezplatně, a to v celé oblasti bydlení, včetně dávek. Počet obsloužených lidí zejména na Ostravsku a v severních Čechách trvale narůstá. 


„Pomoc zajišťujeme osobním kontaktem, telefonním spojením a e-mailem. Jednotlivé případy vyřizujeme v termínu nejdéle do šesti dnů. Namístě je otázka, jak poznáme například při telefonní žádosti, že žadatel o pomoc je členem odborů. Členský průkaz není možné ověřit. Ptáme se proto žadatelů, jak se jmenuje předseda jejich odborové organizace, v jaké organizaci jsou registrováni, zda znají jméno předsedy celostátního odborového svazu. Nemůže se stát, aby odbory poskytovaly naším prostřednictví služby lidem, kteří si na to nepřispívají,“ vysvětlil předseda Taraba. 

 

taraba.png

Předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba

 

 

 

 

 

 

 

 


Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN 2/2022