Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tripartita projednala základní parametry nového státního rozpočtu

10. 2. 2022

 

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se ve středu 9. února 2022 sešli na druhém letošním jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Hlavním bodem dnešního jednání byl návrh státního rozpočtu ČR na rok 2022.

Návrh státního rozpočtu na rok 2022 vláda sociálním partnerům představila jako schodkový v objemu příjmů 1 613,2 miliardy korun a v objemu výdajů 1 893,2 miliardy korun. Schodek státního rozpočtu je navrhován ve výši 280 miliard korun. Proti původnímu návrhu minulé vlády se výdaje snižují o 76,6 miliardy korun. Investice v rozpočtu jsou pro letošní rok plánovány ve výši 203,3 miliardy korun.

„Hned po nástupu do vlády jsem dal cíl, že se deficit státního rozpočtu musí dostat pod 300 miliard korun. Hlavní snahou bylo vytvořit protiinflační rozpočet, který sníží zadlužení státu. Snažili jsme se šetřit na provozu státu, ale ne na lidech. Cílem vlády bylo sestavit realistický rozpočet a jsem přesvědčen, že se nám to podařilo,“ sdělil sociálním partnerům v úvodu jednání předseda vlády Petr Fiala.

Vláda očekává dodatečné příjmy ve výši 62,2 miliardy korun, které budou využity na letošní mimořádné zvýšení důchodů, zvýšení příspěvku na bydlení v souvislosti s růstem cen energií nebo na kompenzace pro podnikatele.

Vůči původnímu návrhu státního rozpočtu předchozí vlády bylo dosaženo úspor ve výši 13 miliard korun u provozních výdajích státu, jako jsou energie, nájmy nebo nákup služeb. U platů státních zaměstnanců bude úspora činit 8,8 miliardy korun. Snížení dotací na obnovitelné zdroje energií přinese úsporu 8 miliard korun. Snížení kapitálových výdajů státu, které nebyly předchozí vládou připraveny a nedaly by se letos realizovat, přinesou úsporu 15,4 miliardy korun.

Další jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR se uskuteční v úterý 29. března 2022.

 

trip.jpeg

Předseda OSPHGN Rostislav Palička (druhý z prava) na jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Odbor komunikace Úřadu vlády ČR

Foto: J.S.