Jdi na obsah Jdi na menu
 


V OKD by se mohlo černé uhlí těžit až do roku 2030

2. 10. 2018

 

 

Vedení společnosti OKD ve spolupráci se vlastníkem firmy - společností PRISKO - připravuje nový strategický plán těžby černého uhlí na Karvinsku. Ten by mohl prodloužit aktivní činnost těžařské firmy oproti schválenému reorganizačnímu plánu o dalších 7 let, tedy až do roku 2030. Úvahy o prodloužení těžby černého uhlí na Karvinsku umožňuje ekonomicky stabilizovaný trh s touto komoditou na světových trzích, pozitivní hospodářská bilance OKD po reorganizaci a rovněž zvýšená poptávka na dodávky energetického i koksovatelného uhlí u nás i v zahraničí.


„ V OKD máme dostatečné technické kapacity na prodloužení těžby až do roku 2030, stejně jako i zásoby vhodného a ekonomicky vytěžitelného černého uhlí ve vybraných lokalitách Karvinska. Je pravdou, že v některých dolech sice dojde k přirozenému dotěžení reálných zásob uhlí. Výhledově se to bude týkat dolů Darkov a Lazy. Nicméně v ostatních lokalitách by těžba skutečně mohla probíhat až do roku 2030. Rozhodující ale bude důsledné zvážení a vyhodnocení všech ekonomických aspektů, ukazatelů a možných rizik, nad kterými nyní pracujeme. Žádná rizika a nerealistické prognózy si v tomto kontextu opravdu nemůžeme dovolit,“ uvedl předseda představenstva a výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk.


OKD předpokládá, že by se průměrná roční produkce černého uhlí letos a v roce 2019 měla pohybovat okolo 4,5 milionů tun. V nadcházejícím období pak bude postupně klesat k objemu od 4 až do 2 milionů před ukončením těžby.

 

 

  

 

 

 

zdroj: OKD a.s.