Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Sokolovské uhelné uzavřeli kolektivní smlouvu pro rok 2022

17. 12. 2021

 

O pět procent vzrostou v nadcházejícím roce mzdy zaměstnancům společnosti Sokolovská uhelná. Vyplývá to z nové kolektivní smlouvy pro rok 2022. 

Novou kolektivní smlouvu ještě před koncem roku úspěšně podepsalo vedení firmy a zástupci odborů. I přes složité období transformace, kterým firma prochází, pak zaměstnancům zůstanou zachovány i stávající benefity. 

“Uplynulý rok byl pro naši společnost velmi náročný a s ohledem na probíhající transformaci nebudou o mnoho jednodušší ani nadcházející měsíce. I proto si velmi cením toho, že se podařilo uzavřít kolektivní smlouvu ještě před koncem kalendářního roku, aby měli zaměstnanci jistotu za jakých podmínek budou od ledna 2022 chodit do práce,” říká Pavel Tomek, předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné. 

Sokolovská uhelná tak opět potvrzuje, že i přes komplikované podmínky, ve kterých se uhelný a energetický průmysl nachází, zůstává nadále seriózním zaměstnavatelem. Více než 1200 zaměstnanců firmy tak čeká v roce 2022 nárůst průměrné mzdy o 5 procent. Dalších 400 korun měsíčně vloží firma zaměstnancům na osobní účet v rámci takzvaného sociálního fondu, ze kterého mohou zaměstnanci čerpat peníze například jako příspěvky na stravování, rekreaci, nebo zdravotní péči. Celkově tak vloží do sociálního fondu šest milionů korun, ze kterých část bude určena, vedle osobních účtů, také na sociální výpomoc, nebo podporu seniorů z řad bývalých zaměstnanců. 

“Vzhledem k situaci v resortu si i my, jako odbory, velmi vážíme toho, že se podařilo dojednat a uzavřít smlouvu také letos ještě před koncem kalendářního roku. Nárůst tarifů pak reálně odpovídá situaci v jaké společnost je,” říká k výsledku jednání Jan Smolka, předseda Sdružení odborových organizací Sokolovské uhelné. Podle něho je důležité, že i nová kolektivní smlouva zachovává sociální jistoty které zaměstnanci firmy měli a zároveň je korektní i vůči těm, kteří přechází v rámci restrukturalizace do společností v rámci skupiny SUAS GROUP. “Takže pokud zůstanou nadále pracovat ve skupině, společnost jim navýší odstupné o jednu mzdu navíc nad rozsah stanovený zákonem,” uzavírá Smolka. 

Uzavření kolektivní smlouvy i probíhající restrukturalizace Sokolovské uhelné jsou zároveň pozitivním signálem týkajícím se budoucnosti celé skupiny. Ta chce i nadále hrát významnou roli na poli výroby elektrické energie a tepla, ale soustředí se také na rozvoj nových technologií. Už v roce 2022 by tak například na bývalých výsypkách na Sokolovsku měly začít růst první solární zdroje a připravují se i další významné projekty s cílem vytvářet nová pracovní místa. 

 

a50i4088.jpeg

Novou kolektivní smlouvu ještě před koncem roku úspěšně podepsalo vedení firmy a zástupci odborů.

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: Sokolovská uhelná