Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Stonavě proběhl 8. sněm SHO

30. 3. 2015

 

 

V pátek 27.3. 2015 se v kulturním domě PZKO ve Stonavě konal 8. sněm Sdružení hornických odborů (SHO). Výrazný rozdíl mezi tímto a předešlými sněmy byl v počtu pozvaných významných hostů.

 

V první části sněmu bylo 59 delegátů seznámeno se zprávou o činnosti SHO za minulé období, se zprávou o čerpání rozpočtu za rok 2014 a zprávou revizní komise. Delegátům byla taktéž přednesena zpráva o vývoji bezpečnosti práce. Následovala diskuse a představitelé SHO zodpovídali dotazy. Závěrem delegáti schválili rozpočet na rok 2015 a usnesení sněmu.

Druhé části sněmu se zúčastnili zástupci vedení společnosti OKD a.s. a to v čele s provozním ředitelem Dalem R. Ekmarkem, dále pak finanční ředitelka Jarmila Ivánková, provozní ředitel Pavel Hadrava a ekonomicko - personální ředitel Jan Jurášek. Ti přítomné seznámili se současnou ekonomickou situací společnosti a dalším výhledem do budoucnosti. I po této části následovala diskuse a přítomní zástupci vedení firmy zodpověděli dotazy odborářů, a to např. na nepříznivý vývoj mezd nebo budoucnost firmy.

Třetí část sněmu už patřila pozvaným hostům z celého politického spektra. Odboráři na sněmu přivítali ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou, ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, vládního zmocněnce pro Ústecký a Moravskoslezský kraj Jiřího Ciencialu, hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka, poslance parlamentu Ladislava Šincla, Miroslava Opálku, Josefa Hájka, Leo Luzara , Karla Fiedlera, Miladu Halíkovou, zástupce ministerstva obchodu a průmyslu Milana Adámka, starosty Jiřího Lukšu, Pavla Krska a další významné hosty.

Projevy politiků se týkaly zejména hornických důchodů, a např. paní ministryně Marksová řekla, že do předčasného důchodu by měli jít všichni horníci. Stejný názor měli i všichni další pozvaní politici a vyjádřili svou plnou podporu požadavků hornických odborů. Shodli se na potřebě prosadit změny ve vládě a v parlamentu.

Na závěr všem přítomným politikům předseda SHO Jaromír Pytlík poděkoval za jejich podporu a vyjádřil své přesvědčení, že legislativní změny proběhnou ve prospěch horníků.

 

dsc_0834.jpg

 

dsc_0604.jpg


Více fotografií zde

 

 



(ivz,mn)