Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve Stonavě proběhl pietní akt za oběti důlního neštěstí

21. 12. 2021

 

U žulového monumentu ve tvaru slzy, umístěném na hřišti ve Stonavě, se konal v pondělí 20. prosince pietní akt na památku dvanácti polských a jednoho českého horníka, kteří v 29. sloji na severní lokalitě Dolu ČSM zahynuli při výbuchu metanu. Uctění obětí probíhalo na den přesně tři roky od této mimořádné události.

 

„V naší těžařské firmě není nikdo, koho by tato tragédie před třemi lety nezasáhla. S úctou vzpomínáme na všechny oběti i jejich rodiny,“ prohlásila před položením květin k památníku Vanda Staňková, předsedkyně představenstva společnosti OKD.

Důlní neštěstí se stalo ve čtvrtek 20. prosince 2018 chvíli po páté hodině večer, kdy v oblasti 29. sloje došlo k zapálení a následné explozi metanu. Zasaženo bylo rubání 292 200/1 a čelba 290 220/1, kde probíhaly standardní pracovní činnosti. Osm horníků vyvázlo s různě závažnými zraněními, dalších třináct už to štěstí nemělo. Čtyři oběti byly vyproštěny při prvotních zásazích během likvidace havárie. Ostatní zůstaly za hrázemi a na povrch je vyvezli báňští záchranáři na jaře 2019 s postupným zpřístupňováním místa havárie.

Na památku zahynuvších horníků vytvořil sochař Martin Kuchař pomník, jenž rok od tragédie odhalili ve Stonavě za účasti pozůstalých, kamarádů, českých i polských havířů či záchranářů, představitelů OKD, regionální samosprávy i politické reprezentace. Loňský i letošní pietní akt byl ovlivněn protiepidemickými opatřeními. U pomníku ve Stonavě tak v etapách položilo květiny vedení OKD, státního podniku Prisko, závodní dolu, záchranáři i kolegové a blízcí obětí tragédie.

 

pietni---akt-1.jpeg

 

pietni---akt-2.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: OKD a.s.