Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vedení MS kraje se obrátilo na Vládu České republiky

11. 2. 2016

 

 

Zástupci vedení Moravskoslezského kraje 10. února 2016 odeslali dopis předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, v němž žádají vládu o řešení současné situace v OKD.



Radní Moravskoslezského kraje se včera na tomto postupu dohodli na svém zasedání.
„Na vládu se obracíme s výzvou, aby se urgentně zabývala řešením problému, na který už dva roky poukazujeme. Chceme zabránit dalšímu vyhrocení už tak napjaté situace v našem regionu, která eskalovala hrozbou živelného propouštění zaměstnanců OKD a trváme na postupném útlumu těžby. Vzhledem k tomu, že krajské orgány nedisponují potřebnými pravomocemi a kompetencemi, žádáme, aby se intenzita konání vlády výrazně zvýšila v zájmu zachování stability a prosperity Moravskoslezského kraje,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Dodává, že hlavní důraz by měl být orientován na budoucnost rodin těch, kteří současnou situaci nezpůsobili, a přitom se stali rukojmími chybných rozhodnutí, na které nemohli mít žádný vliv.

V dopise adresovanému vládě vedení kraje mimo jiné požaduje, aby byly v maximálně míře zohledněny nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, investiční pobídky, dotační programy a prostředky Evropského sociálního fondu, aby zaměstnanci společnosti OKD, a.s., končili pracovní poměr průběžně a z vlastní vůle a aby se řešení týkala také zaměstnanců dodavatelských firem.

„Doufám, že Vláda České republiky bude konat v souladu se všemi svými možnostmi a pravomocemi, aby byl problém řešen v zájmu zachování rozvojové perspektivy Moravskoslezského kraje a že veškeré další kroky budou konzultovány s orgány Moravskoslezského kraje. Jsem přesvědčen, že stát má dostatek nástrojů k tomu, aby byl sociální program ze strany OKD dodržen a ne aby na něj dopláceli zaměstnanci,“ sdělil Josef Babka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.






zdroj: msk.cz