Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velký teplárenský projekt skupiny Veolia získal ocenění

2. 5. 2023

 

Multipalivový kotel v Teplárně Přerov společnosti Veolia Energie ČR získal prestižní ocenění. Teplárenské sdružení České republiky jej vyhlásilo nejlepším projektem roku v kategorii Dekarbonizace tepelných zdrojů. Nový kotel patří mezi nejvýznamnější projekty skupiny.


Do užší nominace v tradiční soutěži Projekt roku organizované Teplárenským sdružení České Republiky se dostalo ve 4 kategoriích 14 nejzajímavějších loňských projektů a čtyři z nich byly oceněny křišťálovými komíny v nové podobě. 


Jednu vítěznou trofej získala společnosti Veolia Energie ČR a to za realizaci multipalivového parního kotle K6 o tepelném výkonu 40 MW, který je součástí modernizace přerovské teplárny. Ocenění převzali na slavnostním večeru v Olomouci od předsedy Teplárenského sdružení Mirka Topolánka za společnost Veolia Energie Kamil Vrbka, Pavel Mlčák a Jiří Tovačovský.


Nový kotel umožní po více než šesti desetiletí provozovat teplárnu bez uhlí. Hlavním palivem bude tuhé alternativní palivo (TAP) vyrobené z již nerecyklovatelných odpadů, které může být doplněno biomasou. Díky této investici se bude v Přerově vyrábět teplo a elektřina ekologicky a s důrazem na moderní využití komunálních odpadů.


Do užší nominace se dostaly i další projekty skupiny Veolia: Instalace nového turbogenerátoru TG17 v Elektrárně Třebovice v Ostravě, Instalace kogeneračních jednotek v blokových kotelnách v Praze, Úprava kotle K5 na spalování biomasy v Kolíně a opětovné připojení Dopravního podniku hl. m. Prahy na Pražskou teplárenskou.


„Kategorie projektů jsme mírně inovovali, aby lépe odpovídaly přicházející transformaci teplárenství. Záměrem stále zůstává ocenit nejlepší realizace v oblasti dálkového vytápění a chlazení, které přispívají k rozvoji a modernizaci účinných, ekonomických a k životnímu prostředí šetrných systémů zásobování teplem a samozřejmě také k efektivnímu zajištění tepelné pohody bytů i energetických potřeb služeb a průmyslu,“ uvedl při předávání ocenění Mirek Topolánek, předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR, a dodal: “Všem zástupcům realizačních týmů vítězných projektů gratuluji a děkuji všem, kdo svůj projekt do soutěže přihlásili. Jsem rád, že porota měla těžkou práci, protože se sešla řada kvalitních projektů.“ 

 

komi--ny2022-pr--eda--ni--.jpg

 

tepla--rna-pr--erov-letecky--.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: Veolia Energie ČR 

Poznámka redakce: Vítězný projekt multipalivového kotle v Přerově bude mít "sestru" v Karviné, kde Veolia připravuje stavbu podobného multipalivového kotle.