Jdi na obsah Jdi na menu
 


Většina z 345 zaměstnanců chce z OKD odejít dohodou

30. 3. 2016

 

 

Z 345 lidí, kteří mají na konci června odejít z těžební společnosti OKD, chce zhruba 250 lidí odejít dohodou a asi 50 lidí z firmy odejít nechce. Kolem 50 lidí je nejistých nebo ještě nebyli osloveni. Po dnešním jednání odborů s vedením firmy to řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

 

Zaměstnanci, kteří odejdou dohodou a ve firmě pracovali alespoň dva roky, dostanou jako odchodné šestinásobek mzdy. Průměrná hrubá mzda v OKD loni činila 33 215 korun, odcházející zaměstnanci by tedy mohli dostat průměrně okolo 200 000 korun.
"Dohodli jsme se, že budeme realizovat, my tomu říkáme, dobrovolné racio. To znamená, že budeme řešit ty, kteří chtějí odejít dohodou. Na konci dubna si sedneme a řekneme si, co budeme dělat dál," řekl Sondám Pytlík.

„My jsme si udělali sondáž mezi zaměstnanci, kteří byli navrženi na propuštění, a opravdu více jak 70 procent chce odejít. Výše nabízeného odstupného odpovídá zákoníku práce i dohodám v kolektivní smlouvě. Není to nic mimořádného. Princip je ale v tom, že je to dohodou, nebudeme nikoho nutit. My jsme nikoho vyhazovat nechtěli,“ připomněl Pytlík.


autor:(lev)
zdroj:www.e-sondy.cz