Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda pohrdá občany a ohrožuje principy právního státu

1. 3. 2023

 

MPSV předložilo do připomínkového řízení návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Navrhovaná změna, která má být dokonce projednána „ve stavu legislativní nouze“ se zásadním způsobem dotkne všech poživatelů důchodů. 

Podle vývoje inflace byly již splněny podmínky platné právní úpravy ke zvýšení procentních výměr vyplácených důchodů v červnu tohoto roku o 11,5 %. Vláda však navrhuje změnit pro červnový termín valorizační ustanovení důchodového zákona tak, že procentní výměra důchodů se zvýší o 2,3 % plus 400 korun. Tak dojde místo důvodně očekávaného průměrnému zvýšení o 1770 korun ke zvýšení pouze o 760 korun! 

Odborový svaz PHGN uplatnil k předloženému návrhu následující stanovisko:

S předloženým návrhem, přesně řečeno se změnou zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, rozhodně nesouhlasíme. 

Důrazně žádáme, aby ČMKOS ve svém stanovisku jednoznačně odmítla návrh na změnu valorizačního mechanizmu pro valorizaci důchodů v červnu 2023, a to jak z formálních důvodů, ta k důvodů věcných. Způsob návrhu na projedná- ní tohoto zákona, který pro jediný konkrétní případ přináší závažnou změnu valorizace důchodů, je zcela bezprecedentní. 

V odůvodnění návrhu je postup legislativního projednání v Poslanecké sněmovně navrhován tak, že „současně s předložením navrhovaného zákona předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky žádá o vyhlášení stavu legislativní nouze a o projednání navrhované právní úpravy ve zkráceném jednání v rámci vyhlášeného stavu legislativní nouze podle § 99 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.“ Následující věta: „Důvody pro tento výjimečný postup jsou spatřovány zejména ve značných hospodářských škodách, které státu bez přijetí návrhu zákona hrozí“, usvědčuje vládu z pohrdání nejen parlamentní demokracií a občany, ale přímo ohrožuje samotné principy právního státu. 

Tak to tu ještě nebylo, myšleno v celé historii České republiky, že vláda veřejně tvrdí, že finanční náklady na zákonnou valorizaci důchodů mohou způsobit „značnou hospodářskou škodu“! V tomto kontextu, co by pak bylo zvýšení platů ústavních činitelů od 1. ledna tohoto roku? Rovněž věcné důvody pro předložení takového návrhu nejsou. 

Růst inflace je problémem delšího období, kdy vláda měla dostatek času k jeho řešení, a také k případné úpravě valorizačního mechanizmu ve standardním legislativním postupu. Přes plané řeči o „hledání konsenzu“ v důchodové oblasti, vláda postupuje jako buldozer a snaží se, při podpoře senátu a budoucího prezidenta (poživatele výsluh!), celé společnosti vnutit úpravu podle své „jediné pravdy“. 

Z uvedených důvodů žádáme, aby ČMKOS předmětný návrh odmítla! 

 

 

JUDr. Antonín Těšík, právník OS PHGN