Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda rozšířila počet horníků, kteří mohou dříve do důchodu

25. 3. 2015

 

 

Vláda dnes přijala nařízení, které umožní odchod do dřívějšího důchodu všem horníkům, kteří začali pracovat v dolech před rokem 1993. Toto nařízení ruší jednu z podmínek, která bránila některým horníkům získat nárok na starobní důchod v nižším než obecném důchodovém věku.


Novelou nařízení vlády č. 363/2009 Sb., o stanovení důchodového věku a přepočtu starobních důchodů některých horníků, kteří začali vykonávat své zaměstnání před rokem 1993, se vypouští dosavadní omezující podmínka pro snížení důchodového věku o pět let, která spočívá v tom, že příslušný počet směn pod zemí v hlubinných dolech musel být získán jen před rokem 2009. Navrhovanou úpravou se tak rozšíří okruh horníků, na které se toto nařízení bude vztahovat; podmínka nástupu do hornického zaměstnání před rokem 1993 však zůstává zachována, neboť je stanovena v zákoně o důchodovém pojištění.

Účinnost této novely nastane již od prvního dne druhého kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Návrh nařízení vlády, který byl vypracován ve spolupráci se sociálními partnery je jednak reakcí na současnou situaci v OKD, a.s., kdy se předpokládá v dalších letech výrazný útlum těžby, ale především znamená vyrovnání rozdílů v oblasti důchodového pojištění mezi jednotlivými skupinami horníků, kdy se nárok na snížení důchodového věku za odpracování stanoveného počtu směn řídí datem nástupu do hornického povolání.

 Podle předsedy OSPHGN Jana Sábela je dobře, že politici pochopili a uznali nároky horníků.
"Není možné, aby horníci pracovali v dole až do 65 let," řekl Sábel. "Vždyť ve všech okolních státech mají horníci jiné, lepší podmínky a to o něčem vypovídá", dodal.

Předseda SHO Jaromír Pytlík bere dnešní schválení novely jako první důležitý krok pro další jednání.
"Chceme pokračovat v rozhovorech a chceme vládu přesvědčit o správnosti našich požadavků", řekl Pytlík. "Rádi bychom pozvali ministra Babiše, aby s námi sfáral do dolu a přesvědčil se o podmínkách, v kterých horníci pracují," dodal.

Odbory jsou přesvědčeny, že finanční zatížení státu nebude tak vysoké, jak někteří politici tvrdí. Podle Jana Sábela například nezaměstnaný horník přijde státní pokladnu na více peněz, než kdyby měl předčasný důchod.

 

dsc_0536.jpg

Předseda OSPHGN Jan Sábel a předseda SHO Jaromír Pytlík při fárání na Dole ČSM

 

 

 

 

 

 

 

(ivz, MPSV)