Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÚBP: Prevence závažných havárií na mezinárodní úrovni zahrnuje i odkaliště

13. 12. 2018

 

 

Výzkumný ústav bezpečnosti práce (VÚBP) se zapojuje do mezinárodních projektů v oblasti prevence závažných havárií.

 

Odpady z těžby surovin se ukládají na tzv. odkaliště (angl. tailings) a ta mohou obsahovat velká množství nebezpečných látek, schopných způsobit havárie s dopady v okolí a po řekách i ve velké vzdálenosti, mnoho stovek kilometrů jako při havárii v Baia Mare (2000). Na odkaliště je proto kladen velký důraz nejen v rámci prevence závažných havárií v rámci Směrnice 2012/18/EU Seveso III, ale také v rámci mezinárodních úmluv a spolupráce. V Evropě se touto problematikou zabývá hlavně UNECE v rámci úmluv o ochraně vod a o přeshraničním přenosu dopadů havárií. VÚBP se zapojuje účastí svých expertů na mezinárodních projektech, mimo jiné na pilotním projektu na posílení bezpečnosti odkališť v Kazachstánu a ve Střední Asii.

 

Jeho počáteční části, workshopu v Astaně ve dnech 7. a 8. listopadu 2018, se kromě mnoha jiných odborníků zúčastnil za Českou republiku také prof. Pavel Danihelka, který v rámci hornických odkališť zúročil nejen dlouhodobou spolupráci s VÚBP, ale také své zkušenosti s činností na Vysoké škole báňské – TU Ostrava. Prof. Danihelka na workshopu přednesl tři přednášky, které jsou dostupné na webu UNECE.

 

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i., je stěžejní veřejnou výzkumnou institucí, která se prioritně zabývá výzkumem, ověřováním a aplikací metod a prostředků prevence rizik způsobených pracovními činnostmi a ohrožujících zdraví osob, životní prostředí anebo majetek. Pro veřejný i soukromý sektor dále realizuje odborné činnosti, co se týče vzdělávání, osvěty, analýz a prognóz v oblasti BOZP, zkušebnictví a certifikace, prevence závažných havárií, rizik a ergonomie. 

 

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i., si v letošním roce připomíná významné výročí (65 let) svého vzniku.

 

 

 

 

 

zdroj: VÚBP

red