Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyjádření Jana Zahradníka k jeho zvolení do Uhelné komise

6. 9. 2019

 

 

Včera jsme na našich stránkách přinesli vyjádření zástupců ekologických organizací na zvolení Jana Zahradníka (ODS) do Uhelné komise a zároveň jsme ho požádali o reakci. Na Twittru totiž padaly taková prohlášení jako “ šiřitel fake news o klimatu a podporovatel ničení životního prostředí” a “skandál”.

 

Jan Zahradník: “Ta vyjádření ekologických aktivistů jsou hysterická vyjádření lidí, kteří neunesli jiný výsledek hlasování výboru, než který očekávali. Zřejmě čekali, že Uhelná komise bude v jejich režii. Což nebude. 

Jejich příměry by mne mohly urážet, ale není tomu tak. Ve své hysterii používají zkreslených argumentů. Ve věci Horního Jiřetína jsem se kdysi vyjádřil tak, že podporuji, aby stát vykoupil domy dotčených občanů za dobré ceny a  tím problém vyřešil. Lži o změně klimatu nešířím a znečisťování životního prostředí nepodporuji., Jen si dovoluji sdílet  pochybnosti zase jiných vědců o tom, že změna klimatu, která nepochybně probíhá, je způsobena pouze emisemi CO2 a také o tom, že ji způsobili pouze lidé svým životem na naší planetě. 

Transformace na nízkouhlíkovou energetiku musí být systematická, postupná a rozumně plánovaná. Je nezbytné, aby politickým rozhodnutím v energetice předcházely vyčerpávající analýzy všech dopadů. Tedy vedle ekologických také ekonomických, sociálních a v neposlední řadě dopadů na energetickou bezpečnost, soběstačnost a spolehlivost dodávek. Je zřejmé, že éra fosilních paliv končí. I proto budu prosazovat, aby v energetickém mixu uhlí uvolnilo místo jádru a obnovitelným zdrojům v okamžiku, kdy se o ně budeme moci bezpečně opřít.”

 

jz-official_2017_1p.jpg

Jan Zahradník (* 23. března 1949 České Budějovice) je český pedagog a politik. V letech 2000–2008 byl prvním hejtmanem Jihočeského kraje, od října 2013 pak poslanec Poslanecké sněmovny PČR.

 

 

 

 

 

 

 

red