Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za vyjednané mzdy se nám dostává uznání zaměstnanců, říká předseda SOO CCG Most Jaromír Franta

4. 2. 2022

 

Podnikovou kolektivní smlouvu s tříletou platností vyjednali a podepsali v lednu odboráři se zaměstnavateli ze skupiny Sev.en Energy. Smlouva zahrnuje také ustanovení s kratší platností, o nichž se bude každoročně vyjednávat. Zaměstnanci společností Severní energetická, Vršanská uhelná a Sev.en Inntech tak od počátku roku znají přesné podmínky, za jakých budou pracovat a kolik si vydělají. O vyjednaných benefitech a mzdách jsme hovořili s předsedou Sdružení odborových organizací skupiny Sev.en Energy Jaromírem Frantou.
 
 
Za stávající situace zřejmě kolektivní vyjednávání nebylo vůbec jednoduché. Je to tak? 
Atmosféra kolem těžby a spalování uhlí v elektrárnách a teplárnách je na bodu mrazu. Tlak z Evropské unie a od domácích a zahraničních zelených aktivistů a politiků směřuje k tomu, aby se uhlí přestalo okamžitě těžit. Nebývale vysoká inflace ukrajuje z příjmů a úspor zaměstnanců a domácností, a není tedy divu, že jejich tlak na odpovídající růst mezd již před zahájením kolektivního vyjednávání byl velice silný. O to složitější bylo kolektivní vyjednávání se zaměstnavatelem.
 
Jaký byl rok 2021 z vašeho pohledu? 
Obrazně řečeno jako noc a den. V prvním pololetí byla celkově těžba uhlí minimální a stavy zaměstnanců se z toho důvodu snižovaly. To byla ta noc. Druhá polovina roku byla ale úspěšná a těžba hnědého uhlí byla maximální, což všichni přivítali, ale museli ji zajišťovat zaměstnanci i za kolegy, kteří byli v prvním pololetí propuštěni. Prostě je museli nahradit a pracovat nepřetržitě na více než sto procent. Je otázkou, jak dlouho naši lidé zvládnou v tomto tempu pracovat na plný výkon a jak dlouho potrvá hlad po uhlí. I to bylo ve hře při kolektivním vyjednávání. 
 
Co se vám tedy podařilo pro jednotlivé společnosti vyjednat, o kolik si horníci v roce 2022 skutečně polepší? 
Kolektivní smlouva je objemný právní dokument obsahující mnohé výhody pro zaměstnance. Pochopitelně je ale nejvíce zajímá růst mezd a benefity, jako jsou délka dovolené, program Zdraví a penzijní připojištění. Začnu od konce. Podařilo se nám dojednat významné navýšení penzijního připojištění. Zaměstnanci, kteří jsou u firmy nejdéle, si polepší až o 200 korun. Pokud jde o program Zdraví, tam jsme domluvili částku 10 000 korun na hlavu plus 300 korun od společnosti, která nám tuto službu zajišťuje. Horníci mohou vyčerpat tyto peníze na domluvené aktivity, nebo je mohou převést na penzijní připojištění. Dovolená bude i v nové smlouvě šest týdnů. 
 
Pořád jsme se ještě nedozvěděli, jak porostou mzdy? 
Růst mezd jsme dojednali na dvouleté období. V roce letošním i příštím bude činit 4 procenta. Provozním zaměstnancům jsme vyjednali nárůst tarifní mzdy o 1400 korun v průměru, přičemž tarifní mzda činí 61 procent celkové mzdy. Když k tomu připočteme zbylých 39 procent, tak se dostaneme na částku, která hodně převyšuje 2000 korun měsíčně, což vlastně představuje měsíční nárůst mzdy. K tomu jsme se zaměstnavatelem dojednali i výkonnostní bonus za měsíc červen ve výši 6200 korun na každého zaměstnance bez diferenciace, takže každý dostane ve výplatě 6200 korun. 
 
Jaký ohlas má nová kolektivní smlouva u vašich členů a zaměstnanců společností? 
Dostává se nám uznání a poděkování za dosažené výsledky. Zaměstnanci oceňují, že smluvené mzdy jim letos minimálně pokryjí náklady spojené s dramatickým nárůstem cen. Letošní předpokládaná inflace je někde na úrovni 5,6 procenta. Nárůst mezd u provozních zaměstnanců bude činit kolem 8,7 procenta, takže zaměstnancům by měly růst i reálné mzdy. V roce 2023 (při předpokládané inflaci 2,1 %) půjdou do mezd čtyři procenta a mzdové podmínky pro rok 2024 budeme teprve domlouvat v dodatku kolektivní smlouvy. 
 
Co očekáváte, že letošní rok přinese firmám a odborům a na co se chcete zaměřit? 
Doufáme, že zvýšené těžby uhlí nám vydrží rovněž v letošním roce, což by se pozitivně promítlo do hospodářských výsledků skupiny Sev.en a přineslo by to i více klidu mezi zaměstnance. Odbory se standardně zaměří na dodržování všech předpisů a na plnění ustanovení kolektivní smlouvy ze strany zaměstnavatele. Jednou z prioritních oblastí naší činnosti je oblast bezpečnosti práce, kde se můžeme opřít o přístup a znalosti svazového inspektora Petra Trieba. 
 
Jako každý rok, i letos připravujeme sněm našeho odborového sdružení, na kterém budou členové hodnotit uplynulé období a směr našeho dalšího snažení. Budeme se věnovat také běžné agendě, kterou odbory zajišťují. Pozorně budeme sledovat, jak se k problematice uhlí a k potřebám tuzemské energetiky bude stavět nová koaliční vláda. Soudě například podle vyjadřování nové ministryně životního prostředí k problematice uhlí, bude nutné, aby se tato politička co nejdříve seznámila s realitou a přestala pouze překládat do češtiny nesmysly, které zaznívají z Evropské unie. To vše budeme také konzultovat s vedením našeho odborového svazu, abychom na případné další ataky na uhlí, potažmo na zaměstnance, mohli včas a společně reagovat. 
 

j.-franta.png

Předseda Sdružení odborových organizací skupiny Sev.en Energy Jaromír Franta

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor, foto: Petr Kolev
Článek vyšel v HGN 2/2022