Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaměstnavatelé a odbory plnili odvětvovou smlouvu ve všem až na jedinou výjimku

6. 4. 2023

 

Hodnocení plnění kolektivní smlouvy vyššího stupně (KSVS) za kalendářní rok 2022 a za celé období její účinnosti (2018 až 2022) se uskutečnilo 22. března v sídle Odborového svazu PHGN v Praze.


Hodnoticí týmy za Odborový svaz PHGN a Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu shodně konstatovaly, že v průběhu hodnoceného období roku 2022 od svých členských organizací neobdržely zprávu o neplnění KSVS. 


Překotný růst inflace započatý ve druhé polovině roku 2021 v průběhu kalendářního roku 2022 pokračoval. Průměrná roční míra inflace v České republice tak vloni podle oficiální zprávy Českého statistického úřadu dosáhla 15,1 %. 


Smluvní strany shodně konstatovaly, že v důsledku uvedené skutečnosti nebylo objektivně možné pro kalendářní rok 2022 splnit závazek, „že reálné mzdy zaměstnanců po dobu účinnosti této smlouvy nepoklesnou“ (KSVS čl. 34 – mzdový vývoj). 


S ohledem na to, že uvedená situace nastala v posledním roce účinnosti smlouvy, nebylo přistoupeno k jednání o případné změně. 


Obě strany se shodly na závěru, že v loňském roce byla kolektivní smlouva plněna s jedinou výjimkou uvedenou výše. Vyhodnocení plnění smlouvy bylo po celou dobu její účinnosti prováděno účastníky pololetně na společných jednáních, jehož obsah byl zachycen v písemném protokolu. 


O výsledku hodnocení byli zaměstnanci informováni zejména prostřednictvím svých tiskových prostředků. 
Po celou dobu účinnosti smlouvy nedošlo k neplnění nároků zaměstnanců z „Individuálních vztahů“ ani závazků z „Práv a povinností účastníků smlouvy“. 

 

podpis-ksvs.png

Prezident ZSDNP Vladimír Budinský a předseda OS PHGN Rostislav Palička podepisují protokol o plnění odvětvové smlouvy.

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Mgr. Markéta Marinková