Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zastoupení v dozorčích radách – zadostiučinění ČMKOS

12. 12. 2016

 

 

Poslanecká sněmovna 9. listopadu ve třetím čtení schválila novelu zákona o obchodních korporacích, kterou se vrací možnost, aby zaměstnanci byli zastoupeni v dozorčích radách akciových společností. Novela stanoví, že dvě třetiny členů dozorčí rady volí valná hromada a jednu třetinu zaměstnanci společnosti. Zastupování zaměstnanců v řídících orgánech obchodních společností je významným evropským základním právem, které bylo a je zakotveno v Chartě základních sociálních práv zaměstnanců Evropské unie. Pro ČMKOS to vůbec nebyl jednoduchý boj.


Parlamentní strany, i ty koaliční, k novele zákona přistupovaly rozdílně. Hnutí ANO den před hlasováním uspořádalo tiskovou konferenci, na které ji odmítlo s tím, že bude hlasovat proti jejímu přijetí. ČMKOS ale získala ve Sněmovně nečekanou podporu. Novelu podpořila pravicová a odborům nepříliš nakloněná TOP 09. Návrat pravidla zastoupení zaměstnanců ve vedení korporací do českého právního řádu nám rozhodujícím způsobem pomohla prosadit sociální demokracie.


Kompromisní znění zákona říká, že v podnicích s více než 500 zaměstnanci bude tento institut obnoven. U firem s menším počtem zaměstnanců bude záležet, zda se zastoupení v dozorčích radách odborům podaří vyjednat v kolektivních smlouvách. ČMKOS vnímá přijetí novely zákona jako zadostiučinění. Za současného rozložení sil v Poslanecké sněmovně zřejmě nebylo možné získat více. Jde o další dílčí úspěch ČMKOS v cestě za postupným obnovením všeho, co předešlé pravicové vlády anulovaly. Zrušením zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách zaměstnavatelé za podpory pravice citelně poškodili systém informování a projednávání firemních záležitostí mezi zástupci zaměstnanců a zaměstnavateli. Další problémy řešíme v novele občanského zákoníku. Naše pozměňovací návrhy již byly schváleny a doufáme, že rychle projdou Sněmovnou a Senátem a podepíše je prezident republiky. Zjednoduší se tím pro odbory řada důležitých agend, například komplikovaná rejstříková evidence odborových organizací.

 

 

Vít Samek, první místopředseda ČMKOS

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj: www.e-sondy.cz