Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelené lži pana Duhy

2. 4. 2019

 

 

Programový ředitel Hnutí Duha pan Koželouh publikoval v MF Dnes článek s názvem „Uhelné tarify ministryně obchodu“. Například uvádí, že společnost Czech Coal inkasovala na dividendách z koupených uhelných dolů na Mostecku 22 miliard korun.

 

A podle něj odevzdala do státního rozpočtu na poplatcích „jen“ 800 milionů korun. Skutečná fakta jsou jiná. Za prvé: doly byly v roce 2007 na prodej za 28 miliard korun. Takže celková vyplacená dividenda za 12 let zatím ani nepokryla tehdejší tržní cenu.  Za druhé: irmy dnes spojené ve skupině Sev.en Energy opravdu za vydobytý nerost zaplatily státu za posledních 8 let více jak 838 milionů korun. Což je však jen jedna, nikoli jediná úhrada do státní kasy. Za třetí: veřejné rozpočty, a tedy celá česká společnost, od těchto irem za osm let získaly 20 miliard korun. Tedy téměř 23krát víc, než uvádí pan Koželouh. A se vším všudy je to skoro ještě jednou tolik. Zajímají vás přesná čísla? V podobě poplatků z těžby (nejde totiž jen o vydobytý nerost) odešlo státu 1,1 miliardy korun. Daně vycházejí na 15,3 miliardy korun. Dalších víc jak 7 miliard korun investovala irma do zlepšení životního prostředí.

 

Zaměstnanci, tedy přibližně tři tisícovky lidí, kteří nyní pro Sev.en Energy pracují, dostali za uvedené období na mzdách a odvodech za sociální a zdravotní pojištění obrovských 15 miliard korun. Celkově tedy od Sev.en Energy přiteklo do české ekonomiky za uhlí více jak 38 miliard korun.

 

world-childrens-day-520272_1920.jpg

ilustrační foto (pixabay.com)

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Sev.en Energy (Důlní noviny)